Proiect de lege – Se interzic mașinile cu volan pe dreapta în România?

volan pe dreapta

Mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise în România, dacă proiectul de lege trece de Parlament. Este propunerea unor deputați PSD, care consideră că aceste vehicule sunt periculoase pentru toți participanții la trafic, pentru că reduc semnificativ vizibilitatea în condițiile circulației pe partea dreaptă a carosabilului. Sunt 20.000 de mașini cu volanul pe dreapta în România.

Deputații PSD Gabriel Petrea și Beatrice Tudor sunt cei care au propus interzicerea mașinilor cu volan pe partea dreaptă în România, motivând că drumurile pe care se circulă exclusiv pe dreapta și codul rutier din țara noastră nu sunt compatibile cu astfel de vehicule.

Pericolul cel mai mare survine atunci când șoferul aflat în partea dreaptă vrea să efectueze o depășire, fiindu-i imposibil să obțină o vizibilitate maximă în condiții depline de siguranță. Vizibilitatea este redusă și în cazul pietonilor angajați în traversare prin locurile semnalizate corespunzător.

Inițiativa legislative a ajuns deja în Parlament și va fi supusă voturilor. Proiectul așteaptă însă și o poziție oficială din partea Registrului Auto Român, care să-i oblige pe posesorii de mașini cu volanul pe partea dreaptă să recurgă la convertirea acestora în vehicule cu volanul pe stânga sau să renunțe la ele.

Aproximativ 20.000 de mașini cu volanul pe dreapta, aduse, în cea mai mare parte, din Marea Britanie, sunt înscrise în circulație în România. Statisticile Poliției arată că, în accidentele în care sunt implicate astfel de mașini, șoferii acestora sunt vinovați de producerea incidentului rutier în 90% dintre cazuri.

Un proiect de lege din 2016 propunea ca șoferii mașinilor cu volan pe partea dreaptă să urmeze cursuri suplimentare de condus (minimum 20 de ore), iar vehiculele lor să fie echipate cu oglinzi periscopice. Proiectul a fost însă respins.

1 thought on “Proiect de lege – Se interzic mașinile cu volan pe dreapta în România?”

  1. Interdicția trebuia introdusă de când fenomenul a început în țară, nu după ce am investit bani în înmatricularea acestora și impozit plătit statului Român. Eu personal dețin două astfel de autoturisme, unul înmatriculat în 2011 și altul în 2017 și nu am atins cu ele o altă mașină și nici nu am fost implicat în incident rutier. Părerea mea este că fiecare trebuie să-și cunoască limitele. Fica mea conduce în Londra zilnic din 2016 un Fiat 500 cu volan pe stânga și doar în 2019 a avut o mică tamponare, dar nu fi vina ei, a ieșit o altă mașină de pe un drum lateral fără să-i acorde prioritate. Nu cred că această măsură va readuce numărul accidentelor ci educația civică și rutieră, viteza, teribilismul, consumul de alcool și droguri, aici trebuie acționat și înăsprite pedepsele.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top