Contrafacerea pieselor şi consumabilelor auto nu este o problemă nouă. În târgurile auto mai ales, pe lângă piese de schimb produse de firme de origine, întâlnim multe piese de origini necunoscute, dar mult mai ieftine, care atrag clienţii amatori de chilipiruri.
Flagelul pieselor falsificate se dovedeşte greu de învins, mai ales în aceste târguri, în ciuda unor controale periodice şi măsuri ale instituţiilor abilitate. Din păcate, până acum nu s-a auzit ca un magazin auto în care se vindeau piese auto contrafăcute să fi fost închis.
În momentul în care la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului se sesizează existenţa unui produs contrafăcut, ar trebui să se meargă pe firul aprovizionării produsului pentru a se descoperi furnizorul şi producătorul acestuia, nu numai distribuitorul piesei. Falsificatorii de piese şi distribuitorii acestora ar putea fi astfel înlăturaţi complet de pe piaţa de profil auto din ţară şi daţi pe mâna legii.
Uzinele Dacia Piteşti au introdus cu mulţi ani în urmă un ambalaj cu design propriu şi etichete securizate cu hologramă pentru piesele de origine. Astfel, Dacia este cel de-al doilea producător din lume, după GM, care foloseşte o astfel de hologramă produsă de aceeaşi firmă care produce hologramele pentru moneda unică europeană (EURO).
Metodele folosite de uzinele din Piteşti nu sunt însă suficiente pentru a combate piaţa pieselor falsificate, dacă nu vor fi ajutate şi de controalele autorităţilor abilitate la toate atelierele service care se aprovizionează cu piese deschimb din diferite surse şi nu de la producătorii agreaţi de dealerii auto.