Samara este un oraș industrial din sudul Rusiei, pe malul râului Volga și este ca mărime al șaselea oraș din Rusia.
- Fondat: 1586
- Populația: 1,1 milioane
- Distanța față de Moscova: 1057 km
Samara a fost locuită încă din neolitic, iar primele atestări sunt de la 1357, atunci când, se spune că Alexie, Mitropolitul Moscovei, ulterior Patronul Samara, a vizitat site-ul orașului în 1357 și a prezis că un oraș mare ar fi ridicat acolo. De altfel, portul Volga din Samara apare pe hărțile italiene ale secolului al XIV-lea, iar acesta era înainte de 1586 un cuib de pirați.
Cetatea a fost construită în 1586 la confluența râurilor Volga și Samara și reprezenta un post de frontieră care proteja granițele din această zonă a Rusiei.Un birou vamal a fost deschis la 1600, iar Samara avea să devină un centru important de legătură, din punct de vedere diplomatic și economic, între Rusia și Orient.
A devenit oraș în 1780, iar de la 1 ianuarie 1851 era sediul Guvernatorului provinciei. Orașul a crescut continuu din punct de vedere economic și amintea de tinerele orașe americane de la acea vreme, astfel că i s-a spus New Orleans-ul rus sau Chicago-ul rus.
După Revoluția din Octombrie, în 1921, Samara s-a confruntat cu foamete, iar populația a fost ajutată de o mulțime de personalități importante ale vremii, precum faimosul ecplorator polar Fridtjof Nansen, scriitorul danez Martin Andersen Nexø sau Crucea Roșie Suedeză. Apoi, în 1935, Samara primea numele de Kuybyshev, în onoarea liderului bolșevic Valerian Kuybyshev. În acest oraș avea să fie evacuată, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial întreaga conducere a Rusiei.
După Conflagrație, orașul a devenit închis, funcționând deopotrivă drept scut anti-rachetă pentru Rusia, dar și drept centru aero-spațial al țării. Acest lucru a dus la dezvoltarea zonei, iar în 1991, atunci când și-a reluat numele, Samara se putea lăuda că este un important centru economic și comercial al Rusiei.