Test trotinetă electrică Ninebot by Segway KickScooter ES2

Ninebot KickScooter

Am mers cu multe trotinete de-a lungul timpului. M-am dat cu trotinete mecanice “de picior”, cu trotinete electrice, de la cele mai mici, până la monștri care prindeau 45 km/h și aveau autonomie de 60 km… După toate aceste experiențe, dacă aș face un top al preferințelor personale, primul loc ar fi ocupat fără doar și poate de Ninebot by Segway KickScooter ES2. Foto: Bogdan Grigorescu

Ok, aveți tot dreptul să fiți circumspecți la afirmația mea atât de sigură pe ea, atât de radicală. De aceea, vă rog să mă lăsați să vă explic pe îndelete de ce cred că trotineta companiei Segway este exemplul suprem de mobilitate urbană.

Ninebot KickScooter

 

 

În primul rând, materialele de calitate și finisajele ireproșabile creează o primă impresie despre gradul de elaborare a trotinetei. Bateriile de 187 Wh sunt dispuse în ghidonul de aluminiu mat, o soluție care, deși nu încurajează manevrabilitatea, pentru că ridică centrul de greutate, le protejează de șocurile directe ale bordurilor și pietrelor față de soluția cu baterii în platformă. Per total, dacă vă gândiți la durabilitatea trotinetei, veți aprecia soluția constructivă.

 

 

 

Ninebot KickScooterApoi, simplitatea dezarmantă a panouluui de comenzi face ca până și un copil s-o poată controla fără ”să-și prindă urechile”. Pe scurt, trotineta are doar un buton din care se controlează toate funcțiile sale! Pe lung, apăsarea sa alimentează cu energie trotineta. Odată pornită, apăsarea scurtă a butonului aprinde/stinge lumina frontală și stopurile, iar ”dublul click” schimbă cele trei trepte de viteză (15 km/h, 20 km/h și 25 km/h). Voila! Atât de simplu. Display-ul afișează cu caractere luminoase în două culori (nu cu caractere negre pe fond luminos, așa cum fac trotinetele mai ”populare”) viteza de croazieră, treapta de viteză (Speed Limit, Standard și Sport) și gradul de încărcare a bateriei. În plus, fiecare selecție este însoțită de un ”bip” de confirmare.

 

Ninebot by Segway

 

Poți conecta la trotinetă smartphone-ul descărcând aplicația Segway-Ninebot și astfel, ai acces la noi informații și funcții: poți bloca trotineta (când aceasta se mișcă, scoate un sunet de alarmă, iar telefonul vibrează), afli ce autonomie mai ai, ce temperatură au bateriile și poți chiar să setezi care să fie gradul de recuperare a energiei la decelerare (slab, mediu sau puternic). Poți chiar să și conversezi cu ceilalți posesori de KickScooter printr-un chat propriu, asemenea unei rețele de socializare!

 

 

 

Să nu uit de sistemul de pliere/extindere a trotinetei, cel mai simplu, comod și rapid pe care l-am văzut vreodată: se pliază apăsând cu piciorul o clapetă aflată la baza ghidonului și se extinde apăsând cu degetul pe protecția de noroi a roții din spate. O secundă pentru fiecare manevră. În plus, cele 12,5 kg pot fi ridicate fără mare efort de către un adult, iar doamnele pot plimba trotineta sprijinind-o pe roata față. Pliată, măsoară 113 cm lungime, adică poate intra în portbagajul unui autoturism compact fără probleme.

Nota bene – iluminarea este spectaculoasă: un singur LED în față, extrem de puternic și bine focalizat, două stopuri care flanchează roata spate, un element reflectorizant pe apărătoarea spate și 16 LED-uri RGB (culoarea lor poate fi modificată din aplicația de smartphone) care difuzează lumina sub platformă aidoma mașinilor din filmul Fast and Furious! Veți fi vizibili din orice unghi, pe orice vreme!

Și acum, cireașa de pe tort: performanța. Cele 65 de kg ale subsemnatului au reușit să parcurgă distanțe de circa 25 km cu o singură încărcare, distanță care poate scădea în funcție de folosirea luminilor și de viteza cu care mergi. În plus, dacă bateria se golește complet, trotineta păstrează o mică rezervă de curent care te ajută să ajungi acasă, asigurând o mică asistență când împingi cu piciorul ca la o trotinetă clasică. Celor care au nevoie de mai mult, Segway le oferă posibilitatea să adauge o baterie suplimentară (1.050 lei, TVA inclus), care ridică autonomia la 45 km și crește viteza maximă la 30 km/h.

Ninebot KickScooter

Dacă menții viteza constantă pentru mai mult de 3 secunde, se activează automat funcția de Cruise Control, care poate fi dezactivată fie accelerând, fie apăsând cu degetul stâng clapeta frânei electrice, care acționează roata față. La nevoie, poate fi apăsată cu piciorul apărătoare de noroi, care are funcție de frână mecanică pe spate. Motorul de 300 W asigură exact atâta putere cât este nevoie pentru a nu accelera violent, dar pentru a nu pierde vremea în trafic. Pe asfalt ud, în modul sport, la plecările ”full throttle”, fața rupe aderența. Se pot sări și borduri (ajutându-te de piciorul de sprijin), caz în care suspensia față-spate este binevenită. Totuși, nu trebuie exagerat cu trecerea peste obstacole, iar dacă obișnuiți să practicați ”săriturile”, trebuie să strângeți periodic suspensia spate cu o cheie imbus (operațiune extrem de simplă, de altfel).

Verdict AutoExpert

Un excepțional mijloc de mobilitate urbană, cu autonomie bună și greutate moderată, care se poate bloca din telefon, suficient de agilă și extrem de ușor de manevrat – Ninebot by Segway KickScooter ES2 este cea mai versatilă trotinetă pe care am testat-o!
ModelNinebot KickScooter ES2
Motorelectric, fãrã perii
Putere continuã (W)300
Transmisiefațã
L/l/h extinsã (mm)102/43/113
L/l/h pliatã (mm)113/43/40
Dimensiune roți f/s (inci)8/7,5
Masã proprie (kg)12,5
Sarcinã utilã (kg)100
Capacitate baterie (kWh)0,187
Autonomie (km)25
Autonomie realã (km)25
Timp încãrcare la 220V (h)3,5
Vitezã maximã (km/h)25
Pantã maximã urcare (%)10
Preț (lei cu TVA)2.950

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top