Programul Rabla va veni cu puncte modificate în 2019. Cel mai important este faptul ca automobilul care va fi casat va trebui să aibă – conform unui proiect de lege – Inspecția Tehnică Periodică valabilă la data predării. Poate fi casată în cadrul programului orice mașină cu o vechime mai mare de opt ani.
Regulile programului Rabla se pot modifica de anul viitor. Proiectul propune modificarea și completarea Ghidului de Finanțare a Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Național 2017 – 2019. Actul normativ ar intra în vigoare în cazul în care va fi semnat de Ministrul Mediului și va fi apoi publicat în Monitorul Oficial.
Proiectul vizează valabilitatea ITP-ului mașinilor ce urmează să fie predate pentru casare. Acestea vor putea fi predate de către persoane fizice sau juridice, în schimbul sumei corespondente, doar dacă au ITP valabil.
Propunerea a fost înaintată anterior pentru programul de anul acesta, dar a fost respinsă. Astfel, la ora actuală, pentru casarea unei mașini mai vechi de opt ani nu este necesară o Inspecție Tehnică Periodică valabilă.
Programul Rabla – Încă 30.000 de tichete
pentru cei care casează mașini vechi
Mașinile pentru casare trebuie să fie înmatriculate în România și să prezinte cel puțin componentele esențiale, cum ar fi motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, dar și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și catalizatorul, dacă acestea s-au aflat în echiparea mașinii din fabrică.
Anul viitor, prima de casare va fi tot în valoare de 6.500 de lei. Programul va impune utilizarea voucher-elor primite doar pentru achiziționarea de mașini noi cu emisii maxime de 120 g CO2/km. Anul acesta, limita este de 130 g CO2/km. Cei care vor achiziționa un autovechiul cu emisii sub 96 g CO2/km vor putea primi un ecobonus de 1.000 de lei. 1.700 lei va primi cel care va alege un automobil hibrid, bonusul ajungând astfel chiar la 9.200 de lei.
Rabla Plus – Cine își ia mașină electrică poate cere
până la 45.000 de lei de la stat
Ediția 2018 a Programului Rabla a demarat pe 15 martie, dar tichetele s-au epuizat rapid. La începutul lunii august, încă 230.000 de lei au fost alocate programului, ceea ce echivalează cu 30.000 de tichete. Programul include și achiziționarea de electrocasnice.