Vedem zilnic accidente rutiere la știri. Neatenție la volan? Oboseală? Nerespectarea regulilor de circulație? Motive care pot face diferența dintre viață și moarte într-o fracțiune de secundă. Haideți să vedem cum putem evita accidentele.
- Poartă centura de siguranță.
Este obligatorie conform legii, indiferent de locul pe care îl ocupi în mașină. Cele mai noi automobile te avertizează atunci când uiți să o cuplezi. Dispozitivele care păcălesc sistemul mașinii, cuplarea centurii prin spatele șoferului sau alte metode care anulează semnalul acustic sunt doar metode de a-ți semna condamnarea.
Citește și: Top 10 sfaturi utile: Cum conduci iarna?
- Nu le poți citi gândurile, dar le poți anticipa mișcările.
Trebuie să fii tot timpul atent la ceilalți participanți la trafic. Știi că un șofer care trece marcajul care delimitează banda, deși a uitat să acționeze semnalul, ar vrea să schimbe direcția de mers. Atunci când vezi lumina albă de marșarier în stopurile unui autovehicul, șoferul încearcă să iasă de pe locul din parcare. Fii pe fază.
- Adaptează viteza
Indiferent de limita de viteză din zonă, nu goni cu 130 km/h pe autostradă atunci când ploaia inundă carosabilul. Ține cont de suprafața de rulare, de vizibilitate, de trafic, pentru a preveni orice pericol. Și gândește-te că apa care se adună pe asfalt poate ascunde gropi adânci. O pană de cauciuc este ultimul lucru care ți-ar trebui pe ploaie torențială.
- Nu ține obiecte grele în cabină
Este periculos să ții valize, cărucioare și alte obiecte grele neasigurate în cabină. Acestea se pot deplasa la orice frână și îi pot lovi pe ocupanți. Dacă nu ai loc în portbagaj, încearcă să reorganizezi călătoria. Chiar îți trebuie tot ce iei? Nu cumva găsești și la destinație? Nu trebuie să iei oale după tine dacă ai închiriat un apartament în Grecia pe timpul vacanței. Vei găsi și acolo.
- Respectă regulile de circulație
Semnele de circulație sunt aceleași peste tot. Faptul că nu cunoști zona este irelevant. Mare atenție la semnalizarea trecerilor de pietoni, la semnele de prioritate și la trecerile peste calea ferată.
Citește și: Conducere defensivă – Sfaturi de la Titi Aur
- Nu parca […]