Decembrie este luna care deschide oficial sezonul cauciucurilor de iarnă, accesorii cruciale pentru toți participanții la trafic. Pentru că diferenţa dintre un set bun și unul mediocru de cauciucuri pentru iarnă poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte, iata 3 aspecte de care trebuie să ţii cont, atunci când trebuie să îţi schimbi cauciucurile.
1. Aderenţa
Unul dintre cele mai importante lucruri atunci când îţi alegi anvelopa este clasa de aderenţă. Clasele de aderenţă sunt notate de la A la G, A fiind clasa cu cea mai bună aderenţă pe suprafeţe umede, iar G fiind clasa cu cea mai slabă. O altă diferenţă clară dintre cele doua clase ține de economiile pe care le faci. Folosind cauciucurile din clasa A, poţi economisi cu până la 20% din consumul de carburant, diferenţa dintre A şi G fiind în jur de 80L, până la schimbarea acestora. Aşadar, pentru siguranţa ta, a celor dragi şi a celorlalţi participanţi din trafic, cele mai bune cauciucuri şi cele mai recomandate din acest sezon sunt cauciucurile din clasa A.
2. Stilul de condus
Majoritatea şoferilor ignoră acest aspect important atunci când aleg să treacă de la anvelopele de vară la cele de iarnă.
Există anvelope cu o excelentă capacitate de a frâna, în timp ce alte anvelope au o foarte bună capacitate de manevrare, unele ajută la economisirea benzinei, pe când altele se comportă mai bine pe diferite feluri de teren.
Dacă stilul tău de a conduce este unul mai sportiv, cel mai bine este să alegi un set de anvelope cu o bună manevrabilitate şi cu perioade de frânare cât mai scurte posibil(clasele D, E, F şi G), dar cu un consum ceva mai mare de carburant.
Dacă ai un stil de a circula cu o viteză moderată, cel mai bine ar fi să alegi o anvelopă din clasele A sau B, iar pentru un stil echilibrat care să îţi permită să accelerezi puţin la nevoie, cele mai bune ar fi anvelopele din clasa C.
3. Informaţiile de pe anvelopă
Standardele de calitate europeană îi obligă pe producătorii de anvelope să afişeze toate informaţiile pe care trebuie să le ştie atât conducătorul, cât şi autorităţile rutiere care pot face un control de rutină.
Astfel, pe partea exterioară vei găsi informaţii legate de tipul anvelopei, lăţimea, înălţimea, raza cauciucului şi diametrul jantei, indicele de sarcină, indicele de viteză şi, unul dintre cele mai importante, situat în cercul exterior, indicele de uzură, prin care poţi verifica gradul de uzură al anvelopelor şi când devine oficial ilegal să mai circuli cu ele şi să le schimbi cu unele noi.
Dacă vrei să pleci la drum lung într-o zi aprigă de iarnă, nu uita să ai la tine: trusa de prim-ajutor, lanțuri, instrumentele pentru dezghețarea geamurilor, dar și setul tău de anvelope pentru iarnă. Nu doar că primești amendă, în cazul în care ești prins cu anvelope de vară, dar te expui și unor riscuri majore, pe care vrei cu siguranță sa le eviți. Așa că pune-ți mașina la punct, înainte de plecare, trecând prin toate cele pe care le-am enumerat mai sus.
Dacă te afli în impas cu banii, însă vrei ca mașina ta să fie dotată până la ultimul lanț de cauciuc, poţi aplica pentru un credit rapid online, pentru a nu-i pune în pericol pe cei apropiaţi şi pe ceilalţi participanţi la trafic. Mai multe detalii despre aceste împrumut online, aici:
https://vivacredit.ro/credit-online
Poți obține până la 2000 de lei, bani pe care îi poți restitui la salariu și care sunt suficienți pentru a-ți cumpăra setul potrivit de anvelope pentru iarnă. Fără giranți sau alte garanții, poți obține un astfel de credit nebancar la scurt timp după ce ai aplicat pentru el online. Deci grăbește-te să obții acest împrumut rapid și pune-ți mașina la punct, înainte de marea plecare!