Michelin a lansat o nouă ediţie a Ghidului Verde pentru România, a doua, după opt ani de pauză.
Acest ghid, publicat în limba română, la fel ca toate celelalte ghiduri din seria „verde” de la Michelin conţine informaţii detaliate şi actualizate despre cele mai importante obiective din ţară.
Fiecare sit turistic este evaluat pe baza unui set de nouă criterii dezvoltate independent de autorii Ghidului Verde Michelin. Apoi, fiecare atracţie turistică primeşte un număr de stele – între una şi trei.
Sistemul de acordare a stelelor Michelin corespunde interesului turistului pentru un anume sit şi sunt definite după cum urmează: trei stele înseamnă merită vizitat, două stele se traduce prin merită o oprire, iar o stea este echivalentul interesant. Un obiectiv poate fi selectat şi descris în ghid chiar dacă nu a primit nicio stea. Obiectivele sau monumentele care nu prezintă niciun interes nu sunt menţionate.
„Cea de-a doua ediţie aduce un număr mare de locaţii noi, printre care: Maramureş oferă două obiective noi care au primit distincţia de 3 stele, Valea Marei şi Valea Maramureşului, Parcul Naţional Retezat a primit 2 stele, Castrul Porolisum a obţinut 2 stele, de la o stea în prima ediţie, Ulpia Traiana a primit 2 stele, Salina Turda şi Cascada Bigăr, ambele nou intrate în ghid, au primit fiecare câte 2 stele”, spun reprezentanţii Michelin.
A doua ediţie a Ghidului Verde Michelin România este împărţit în trei secţiuni sugestive. În prima parte, „Să descoperim România”, iubitorii de călătorie sunt purtaţi prin 7 regiuni importante ale ţării, ca mai apoi, în cea de a doua parte, „Să înţelegem România”, să afle atât tainele artei şi tradiţiilor populare, cât şi istoria ţării. Iar partea a treia, „Organizarea călătoriei”, oferă informaţii practice şi utile pentru planificarea în detaliu a excursiilor.
Ghidul Verde Michelin pentru România are 508 de pagini şi include 26 de hărţi, 92 de fotografii, peste 300 de recomandări pentru hoteluri şi restaurante şi peste 500 de locuri de vizitat în Romania. Ghidul a fost pus în vânzare în decembrie 2018.
Prima variantă în limba franceză a Ghidului Verde Michelin pentru România a fost lansată în septembrie 2008, urmată în 2011 de prima variantă în limba română. De altfel, România este singura ţară în care Ghidul Verde este lansat în limba locală, în majoritatea ţărilor europene fiind în limba franceză sau engleză.