Ministerele care compun Guvernul României au achiziţionat peste 10.000 de maşini în ultimii șase ani. Cifra pare foarte mare, însă ea include programul de dotare a structurilor MAI, cu 9.000 de vehicule şi ale Apărării, cu alte 930 de vehicule.
Flota de maşini achiziţionată de ministere în ultimii şase ani numără 10.233 de autovehicule, marea majoritate fiind modelele naţionale Dacia Logan şi Duster.
Dintre toate cele 23 de instituţii analizate, singura ce nu şi-a cumpărat niciun mijloc de transport este Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
În schimb, cel mai mare program de achiziţii a fost derulat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care a completat flota structurilor specializate cu aproximativ 9.000 de autovehicule, în valoare de aproximativ 750 mil. lei (160 mil. euro), finanţarea fiind obţinută atât din fonduri bugetare, cât şi din fonduri europene. Printre modelele recepţionate se numără Dacia Logan, Dacia Duster, Dacia Dokker, VW Polo, VW Passat, VW Caddy Furgon, VW Transporter, VW Crafter, Peugeot Boxer, Citroen Jumper, Opel Vivaro, Opel Movano, Ford Transit, Iveco Daily, Mercedes Benz Sprinter, Mercedes Vito, camioane (Iveco, Man, Mercedes şi Renault), BMW Xl, BMW X5, BMW 750d Sedan, Audi A6 şi Audi A8.
Ca dimensiune a flotei achiziţionate în ultimii şase ani, pe locul II se plaseză Ministerul Apărării Naţionale, cu 930 de vehicule noi, non-militare. Dintre acestea, 343 de unităţi sunt maşini de oraş, iar 587 de unităţi sunt maşini de teren, autobuze, microbuze şi autoutilitare. Valoarea totală se ridică la 114,6 mil. lei (aproape 25 mil. euro), modelele provenind de la o serie de constructori auto precum Citroen, Dacia (Logan, Duster, Lodgy), Fiat, Mercedes, Renault, Toyota şi Volkswagen. Un lucru de remarcat la achiziţiile Ministerului Apărării este faptul că iniţiativa de înnoire a parcului auto este corelată cu „Programul de reînnoire a parcului auto naţional pentru persoane juridice – RABLA”, în mod special a celor aflate într-o stare precară, cu resursa tehnică depăşită de mai multe ori şi care prezintă riscuri în utilizare.
Citiţi articolul integral pe www.floteauto.ro