Fiind prezentat în premieră la Salonul Auto de la Seoul care a avut loc în luna martie, anul acesta, prototipul Chevrolet Miray aduce o nouă interpretare elementelor tipice de design ale mărcii Chevrolet, dar în acelaşi timp aduce un tribut moştenirii lăsate de autovehiculele sport Chevrolet.
Modelul Miray este propulsat de două motoare electrice montate frontal, alimentate cu o baterie de 15 kW, pentru o accelerare rapidă şi zero emisii de gaze în traficul urban.
„Miray înseamnă viitor în limba coreeană”. Prototipul întăreşte legătura dintre autovehicul şi şofer şi oferă o abordare nouă asupra viitorului autovehiculelor sport”, a explicat Brannon. „Multe dintre componentele utilizate pentru trenul de rulare al acestuia reprezintă o extindere a sistemelor noastre. Modelul Miray demonstrează potenţialul de recalibrare şi extindere a tehnologiilor actuale în materie de sistemele de propulsie.”
Cu dimensiuni mici şi decapotabil, la fel ca modelul Monza SS din anul 1963, şi uşor şi hotărât ca modelul Corvair Super Spyder din anul 1962, prototipul Miray are un fuzelaj aerodinamic ce aminteşte de avioanele de luptă moderne. Grila radiatorului dublă este flancată de farurile cu tehnologie LED, cu noile lămpi diurne specifice mărcii Chevrolet.
Aripile faţă şi spate evocă modelul Chevrolet Corvette din trecut şi exprimă spiritul sportiv al prototipului. Spoilerele din fibră de carbon, amplasate la colţuri, asigură controlul deportanţei şi al fluxului de aer. Văzută de sus, cabina are o formă unică, de diamant.
Partea laterală a caroseriei, în formă de săgeată, este fabricată din material plastic armat cu fibră de carbon (CFRP) şi fibre de carbon. O linie frântă caracteristică, cu lumină ambientală dedesubt, creează o linie impetuoasă de lumină atunci când autovehiculul se află în mişcare, conferind o strălucire caldă caroseriei sculpturale. Portierele cu deschidere verticală, în stilul autovehiculelor de curse de la Le Mans, subliniază aspectul rasat al prototipului Miray.
Lămpile spate, amplasate sub partea din spate a autovehiculului, cu formă de „coadă de raţă”, conferă o nouă interpretare a designului Chevrolet cu elemente duble. Jantele sport ale modelului Miray, de 20 inch, pentru roţile din faţă, şi de 21 inch, pentru cele din spate, sunt confecţionate din aluminiu şi fibre de carbon. Tema puternică a turbinei evocă mişcarea, chiar şi atunci când prototipul Miray staţionează.
Un interior extrem de stilat
Interiorul prototipului Miray este caracterizat de un amestec de aluminiu şlefuit, piele naturală, material textil de culoare albă şi suprafeţe cu aspect de metal lichid, pentru un efect general care să îmbine rapiditatea cu aspectul sculptural. Interiorul este înconjurat de o carcasă din fibră de carbon, care îi conferă o greutate redusă şi, în acelaşi timp, o structură rigidă.
Postul de conducere dublu, care înconjoară şoferul şi pasagerul din faţă, a fost inspirat de modelul emblematic Chevrolet Corvette: acesta se concentrează asupra şoferului, dar în acelaşi timp implică total pasagerul din faţă în experienţa conducerii.
Designerii au abordat într-un mod unic afişarea informaţiilor, utilizând retroproiectarea pe panoul de instrumente. Informaţiile afişate în faţa şoferului au fost grupate în trei zone, fapt care elimină încărcarea inutilă a câmpului vizual şi îi permite acestuia să se concentreze asupra senzaţiilor din timpul conducerii.
Ecranul tactil central se extinde în jos , cu linii cursive, spre un suport din aluminiu, evocând botul unui avion de luptă, cu trenul de aterizare coborât. Suprafaţa exterioară coboară cu linii impetuoase spre interior, pentru a ajunge la consola consolidată, făcând legătura între partea frontală şi cea din spate a autovehiculului.
Iluminarea ambientală, care începe de la partea superioară a panoului de instrumente şi se revarsă în zona spătarelor scaunelor, adaugă o senzaţie de lux. Pernele scaunelor şi tetierele sunt conectate prin intermediul carcasei cu greutate redusă din fibre de carbon şi sunt montate pe o singură şină din aluminiu. Zona tetierelor urmează forma exteriorului şi integrează un sistem de aer cald pentru zona gâtului, pentru conducerea cu plafonul coborât.
Un detaliu interesant este butonul de pornire, amplasat central. La apăsarea acestuia, panoul de instrumente retractabil, montat pe coloana de direcţie, se ridică precum capacul cabinei unui avion cu un singur loc şi „proiecţia interactivă” apare pe suprafaţa albă.
Camerele video retractabile pentru vedere în spate, care înlocuiesc oglinzile retrovizoare tradiţionale, se extind prin acţionare electrică de la geamurile laterale. În cazul deplasării în zone urbane, camera video îndreptată în faţă funcţionează în combinaţie cu sistemul GPS, pentru a suprapune informaţiile sistemului de navigaţie cu imaginile video în timp real.
Sistemul de propulsie flexibil se îmbină în mod armonios cu aspectul futurist al prototipului Miray
Sistemul de propulsie „pe jumătate electric” al prototipului Miray, amplasat în cea mai mare parte în spaţiul din spatele şi de sub şofer, a fost creat pentru a performanţe maxime şi eficienţă sporită din punct de vedere al consumului de carburant. Cele două motoare electrice de 15 kW ale acestuia, montate frontal, sunt alimentate de o baterie litiu-ion de 1,6 kWh, care este reîncărcată prin utilizarea energiei de frânare regenerativă. Tracţiunea poate fi comutată între roţile din faţă şi cele din spate.
Un motor supraalimentat, cu cilindree de 1,5 litri şi patru cilindri, montat în spatele postului de conducere, se alătură motoarelor electrice, pentru a asigura o conducere performantă. Acesta generează un cuplu puternic, integrând în mod imperceptibil tehnologia propulsiei electrice, stabilind noi standarde în cadrul segmentului modelelor roadster compacte.
Un sistem de transmisie cu ambreiaj dublu elimină necesitatea unui convertizor de cuplu, asigurând astfel posibilitatea reducerii dimensiunii motorului. Schimbarea treptelor de viteză se face rapid şi cu fermitate, schema treptelor de viteză fiind reglată pentru a îmbunătăţi viteza maximă în modul performanţă. Un sistem start-stop funcţionează în combinaţie cu sistemul de transmisie cu ambreiaj dublu al prototipului Miray.