Sub deviza „noi nu așteptăm succesul, ne antrenăm pentru el” a luat naștere în anul 2000 echipa JMS Performance, astăzi una dintre cele mai importante echipe de karting din România. JMS Performance participă prin piloții ei atât în Campionatele Naționale de Karting cât și în competiții internaționale importante. Echipa are în componența sa copii care fac primii pași în karting, dar și piloți experimentați care ne reprezintă cu succes în competiții de karting, drift și viteză în coastă.
Dar cum kartingul rămâne creuzetul în care se formează viitorii mari sportivi în automobilism – majoritatea piloților de Formula 1 și nu numai începând cu acest sport- am profitat de finalul sezonului competițional 2019 pentru a sta de vorbă cu Jaques Iancu, managerul JMS Performance, despre talentele din echipa sa, despre acest sezon, dar și despre ce urmează să facă de acum înainte.
„JMS Performance provine de la inițialele Jacques MotorSport. Eu personal am început ca pilot când aveam 10 ani și am participat la curse la toate nivelurile până la 25 de ani, după care am pus toată pasiunea mea în acestă echipa. Scopul nostru este pe de o parte să atragem copii în acest sport, dar și să obținem performanțe pe plan local și internațional cu acești copii. Din 2010 și până acum avem 8 titluri de Campion Național, suntem de 3 ori câștigători ai Cupei României și am înregistrat o prestigioasă victorie în Campionatul Sud Est European. De 3 ani am făcut pasul și spre competițiile auto unde avem un titlu în Logan Cup în Campionatul Național de Turisme.”
Trebuie precizat că situația kartingului în Românie este una precară. Practic, kartingul în România, în ciuda existenței a două federații (Federația Română de Karting și Federația Română de Automobilism Sportiv ce include și desciplina karting – ambele sub MTS, precum și Concursul Național de Karting Școlar aflat sub Ministerul Învățământului) supraviețuiește doar prin voința unor organizatori privați, care și-au asumat fiecare susținerea a câte unei serii (Romanian Karting Masters și Rotax), și a unor echipe precum JMS Performance care în ciuda dificultăților se ambiționează să scoată la rampă copii pasionați cărora să le șlefuiască talentul și să le asigure drumul spre performanță și succes.
Practicarea kartingului este importantă pentru copii încă de la vârste foarte mici, chiar 4 sau 5 ani, acest sport având darul de a le modela personalitatea, spiritul de echipă, combativitatea, voința de a câștiga.
Mai mult, kartingul dezvoltă la copii reflexele, atenția, vderea periferică, simțul distanței și al vitezei și nu în ultimul rând curajul și abilitățile fizice. Un copil care a practicat karting va fi nu doar un sportiv bun, indiferent de sportul pe care îl va face, dar și un șofer responsabil odată ajuns la maturitate.
O radiografie asupra importanței practicării kartingului este făcută de Jaques Iancu care punctează că „este foarte important pentru copii să facă un sport. Kartingul este un sport foarte complex, care implică atât pregătire psihică cât și fizică. Luptele se dau la miimi de secundă, piloții își dezvoltă o capacitate incredibilă de a reacționa în situații limită, devin foarte combative, dar totul ținând cont de fairplay”
Din păcate, din ce în ce mai puțini copii sunt atrași de acest sport care a dispăut complet din buletinele de știri, părinții poate insuficient informați considerându-l un sport periculos, ignorând complet beneficiile pe care le-am menționat mai sus.
Motivele pentru care s-a ajuns aici sunt multe, dar Jaques Iancu mai punctează un lucru foarte important și anume că „în acest moment kartingul a devenit greu accesibil și din cauza costurilor. Atât la nivel național, dar mai ales internațional, fiind aproape imposibil să participi, dar mai ales să performezi în acest moment. Cred că ar trebui simplificat kartingul pentru a fi reduse costurile, așa cum era în anii 90.”
Cum sezonul 2019 se apropie de sfârșit pe plan național Jaques Iancu precizează ce se va întâmpla de acum înaine: „în 2019 am participat în Campionatul Național FRAS, Campionatul Național FRK, Rotax Max Challenge România și Romanian Karting Masters, cu alte cuvinte am avut un program foarte încărcat. Am participat cu Daniel Vasile la LeMans la o competiție internațională foarte importantă la clasa Rotax Max. Ulterior acesta ne-a reprezentat la Campionatul Mondial de Karting în Italia alături de echipa de uzină DR, unde a obținut un onorabil loc 19 din 125 de piloți.”
Pe plan intern rezultatele au fost la fel de spectaculoase: „în acest moment avem 3 copii foarte talentati la clasa Mini, respectiv Cristian Velciu, Ivan Damban și Teo Morăruș. Toți s-au descurcat remarcabil în acest sezon, Cristian Velciu fiind leader la clasa Pufo cu o etapă rămasă de disputat în Campionatul Național și Vicecampion în Romanian Karting Masters. Teodor Morăruș are șanse reale la primul loc la clasa mini în Campionatul Național cu o etapă rămasă, iar Ivan Damban are evoluții din ce în ce mai consistente din primul an alături de noi. Daniel Vasile este Campion la clasa Rotax Max și urmează să participe la Finala Mondială care va avea loc în Italia la Sarno în luna Octombrie” a precizat Jaques.
Întrebat ce lipsește acum kartingului românesc pentru a ieși la rampă și c ear trebui să se întâmple pe plan intern pentru a avea un campionat cu adevărat performant, Jaques precezează că este nevoie de „mai multă susținere din partea Ministerului (nr. MTS) și a autorităților locale. De asemenea, promovarea la tv și în presa scrisă ar ajuta foarte mult”. Mai precizează de asemenea că deși „s-au făcut pași importanți în acest sens, totuși în ultimii ani cred că ne îndreptăm spre direcția bună, dar suntem încă departe de ceea ce se întâmplă în țările unde există cultură pentru motorsport.”
„Pentru 2020 așteptările sunt aceleași așa cum este și deviza noastră: „Noi nu asteptăm succesul, ne antrenam pentru el! Vom continua să ne pregătim să rămânem în top!”
Aceasta este pe scurt povestea JMS Performance, o echipă care încearcă să facă față provocărilor ridicate de dificultatea practicării acestui sport în România, susținut aproape exclusive de părinți care cred în beneficiile kartingului pentru proprii copii și fără niciun sprijin din partea ministerelor sau a autorităților locale.
În aceste condiții nu putem decât să apreciem eforturile JMS Performance și pe sportivii săi și să-i urăm succes în continuare lui Jaques Iancu și să-l felicităm pentru voința de a continua să descopere și să antreneze tinere talente precum Daniel Vasile, Cristian Velciu, Teo Morăruș și ceilalți.