Analiză – Cine va fi urmașul lui Jean Todt la președinția FIA?

„My selection of F1 cars from Bernie’s collection” by Luca di Montezemolo

Cine va fi urmașul lui Jean Todt la președinția FIA? Jean Todt îşi va încheia al treilea mandat în fruntea FIA în decembrie 2021 şi nu va mai candida pentru un al patrulea. Şi cu asta se va retrage cel mai probabil din automobilism.

FOto: arhiva

Cu aproape doi ani înainte de alegerile pentru funcţia deţinută acum de francez au început să se întrevadă care sunt candidaţii cu cele mai mari şanse pentru a-i succede în fruntea Federaţiei Internaţionale de Automobilism.

Luca Cordero di Montezemolo – în „pole position”

Deocamdată, omul cel mai bine susţinut pentru a ocupa această funcţie este un italian, cu doar un an mai tȃnăr decȃt Todt, dacă se poate vorbi de tinereţe la vȃrsta de aproape 73 ani.

 

La fel ca şi francezul, numele său este legat de cea mai emblematic marcă din istoria motorsportului, Ferrari.

Legăturile sale cu Ferrari coboară pȃnă în 1973 cȃnd tȃnărul aristocrat piemontez Luca Cordero di Montezemolo a fost insărcinat de Gianni Agnelli să reprezinte interesele Fiat în cadrul Scuderiei Ferrari. Devenind unul dintre artizanii renaşterii echipei din 1974, alături de Mauro Forghieri şi Niki Lauda.

Va părăsi Scuderia pentru ca la nici 30 de ani să se ocupe de toate legăturile externe ale grupului Fiat. Va reveni în 1991 la Ferrari, dar de data asta în funcţia supremă de Preşedinte, pe care o va deţine timp de 23 de ani.

Sub conducerea sa Ferrari va cunoaşte cea mai glorioasă perioadă din istoria sa competiţională. Asta şi pentru că în 1993 a reuşit să-l convingă pe un anume Jean Todt să preia frȃiele Gestione Sportiva…

Ce spune presa?

Pino Allievi este prezent în Marele Circ încă din 1974 cȃnd se ocupa de secţiunea motorsport a Gazzettei dello Sport. Numai Gianni Cancellieri şi Cesare de Agostini sunt mai vechi ca el în branşă, astfel că este un personaj extrem de avizat cȃnd vine vorba de dedesubturile, în special italiene, ale F1.

Printre altele, în era recentă este cel care a revelat acea revoluţie operată de Marchionne în 2016 ce a făcut posibilă revenirea Scuderiei în lupta pentru titlu şi primul care a afirmat că Leclerc îl va înlocui pe Raikkonen în 2019. Recent, veteranul italian a mai venit cu o “bombă”, susţinută ca de fiecare dată de nişte informaţii revelatoare.

La sărbătorirea a 90 de ani de la fondarea Scuderiei Ferrari din septembrie 2019 au fost invitaţi Luca di Montezemolo şi Bernie Ecclestone printre alţii. Cei doi nu au venit cu mȃna goală ci au adus acolo primul exemplar al unei lucrări opulente la propriu şi la figurat tipărită de editura de lux britanică Opus.

My selection of F1 cars from Bernie’s collection by Luca di Montezemolo
„My selection of F1 cars from Bernie’s collection” by Luca di Montezemolo

Cartea de 300 de pagini este opera lui Luca Cordero di Montezemolo şi tratează un subiect aparte: prezentarea celor mai interesante monoposturi de F1 deţinute de Bernie Ecclestone.

„My selection of F1 cars from Bernie’s collection” by Luca di Montezemolo

Titlul exact: “My selection of F1 cars from Bernie’s collection by Luca di Montezemolo”. Pierro Ferrari şi Louis Camilleri şi-au dat acordul pentru prezentarea cărţii şi au primit cadou cȃte un exemplar ulterior.

Cu o înălţime de 70cm şi o lăţime de 50cm şi utilizȃnd o hărtie de lux cu inserţii de catifea, cartea costă 2750lire de sterline. S-au tipărit 100 de bucăţi, toate avȃnd autograful autorului, după o comandă fermă către editură Luca din Montezemolo inserȃnd şi o mică dedicaţie pentru fericitul cumpărător. Un soi de Ferrari al cărţilor rare.

„My selection of F1 cars from Bernie’s collection” by Luca di Montezemolo
„My selection of F1 cars from Bernie’s collection” by Luca di Montezemolo

Pȃnă aici nimic neobişnuit, poate doar reluarea relaţiilor cordiale dintre Ferrari şi fostul său preşedinte, după îndepărtarea acestuia de către Sergio Marchionne.

Ce pregătesc Bernie Ecclestone și Luca di Motezemolo?

Pino Allievi a primit un telefon în week-end-ul trecut, iar persoana de la capătul celălalt l-a întrebat tranşant:„Știi ce pregătesc aştia doi de ceva vreme?

După ce Pino s-a dezmeticit, „informatorul” a cărui identitate nu a fost dezvăluită, i-a transmis că profitȃnd de lansarea cărţii în 2020 şi celelalte operaţiuni aferente din Londra, Bernie şi Luca au avut întȃlniri frecvente, una chiar la începutul restricţiilor legate de pandemie.

Locul unora din întȃlniri, la care au mai participat şi alte cȃteva persoane: un soi de bunker din cadrul aeroprtului din Biggin Hill, unde sunt depozitate cele mai multe exemplare ale lucrării. Ce pregătesc cei doi? Apelantul a spus-o tranşant: candidatura lui Luca di Montezemolo la preşedinţia FIA.

Bernie a afirmat-o şi într-un interviu recent, dar în discuţiile de la Londra au reieşit şi alte detalii neaşteptate. Cel mai important este faptul că Luca ar avea susţinerea atȃt a Ferrari (şi implicit a FCA – John Elkann are o viziune diferită de a lui Marchionne) cȃt şi a Daimler AG (Ola Kallenius, nu şi Toto Wolff).

Briatore ar putea fi scos de la naftalină

Iar din echipa sa cu care se va prezenta în 2021 ar face parte şi un alt prieten important al lui Bernie Ecclestone: vicleanul Flavio Briatore, ce în caz de succes ar urma să primească postul de director comercial în cadrul FIA.

La discuţiile de la Londra a putut fi zărit şi Simone Perillo, un apropiat colaborator al aristocratului piemontez cu care se cunoaşte de cȃnd ambii au lucrat pentru Confindustria.

Perillo ar trebui să se ocupe de găsirea unor alternative pentru F1, atȃt în privinţa unor circuite, cȃt şi a partenerilor.

Alţii doi italieni. Antonio Ghini şi Simone Palmarini Piatelli (plecat de curȃnd de la Brembo) sunt şi ei pe lista scurtă a colaboratorilor ce vor ocupa poziţii cheie în cazul accederii lui di Montezemolo în poziţia visată.

Todt și Montezemolo – o prietenie îndelungată

Pino Allievi spune că ar mai fi cȃțiva, dar numele lor vor fi dezvăluite pe viitor. Cine s-ar opune?

În primul rȃnd Red Bull şi Lawrence Stroll, dacă ne referim strict la F1. Apoi ar fi Alejandro Agag, bossul Formula E, dar prietenia acestuia cu Briatore l-ar putea atrage în tabăra “italiană”.

Jean Todt a fost adus de Montezemolo la conducerea Gestione Sportiva în 1993 la sugestia lui Bernie. Doi ani mai tȃrziu, Todt şi Montezemolo au reuşit să obţină în week-end-ul de la Hungaroring semnătura lui Michael Schumacher.

Tot la propunerea lui Bernie. Personajul cel mai influent din ultimele patru decenii ale F1 se poate întoarce cu o datorie de plătit faţă de Liberty Media ce l-a îndepărtat din conducerea FOM în ianuarie 2017.

Chiar şi la 90 de ani, aprigul şi agerul Bernie cunoaşte mai multe dedesubturi ale artei războiului decȃt toţi ceilalți implicaţi în sport.

Citește și:

Simulatoarele – un nou mod de a face diferenţa în era contemporană a F1

Analiză: În Formula 1 nu întotdeauna învinge cea mai rapidă mașină!

Formula 1 – Topul celor mai buni piloți din istoria celui mai exclusivist club

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top