Test Toyota Yaris Hybrid: Pic, pic, pic!

test Toyota Yaris Hybrid 2020

Buburuza care a adus propulsia hibridă în clasa mică, acum mai bine de 8 ani, s-a înnoit. A patra generație adoptă noua platformă GA-B și, așa cum era de așteptat, scoate toată energia din picătura de benzină! Test Toyota Yaris Hybrid.

Foto: Adrian Cobzașu

Orașul, ultima frontieră! Dacă reușești să treci prin blocajele din București fără să te smintești, atunci vei putea ajunge la nivelul suprem de autocontrol, unde nimic nu te mai scoate din minți. Iar noua Toyota Yaris reprezintă cel mai bun mijloc de a transcende în zona zen, fără nervi, fără probleme.

Mașina asta a evoluat de așa natură, încât acum a ajuns la nivelul maxim de adaptare pentru circulația urbană – gabarit extrem de compact, interior aerisit în față, finisaje de calitate în habitaclu, consum mai mic, performanțe mai bune. Totul, pentru fericirea șoferului, care-și tocește posteriorul pe scaun, între casă și birou. Să le luăm pe rând.

test Toyota Yaris Hybrid 2020

Proporții sportive datorate noii platforme GA-B

Intrigă. Instigă. Are o atitudine pe care niciun Yaris n-a mai avut-o – adoptarea platformei GA-B le-a permis proiectanților să schimbe aspectul de citadină îngustă și înaltă cu unul agresiv, de sportivă. Plafonul a coborât cu – atenție! – 50 mm, lățimea a crescut cu 5, lungimea a scăzut cu 5, concomitent cu creșterea ampatamentului cu 50 mm, iar ecartamentul este mai mare. Rezultatul e o mică bestie cu console scurte, care pare a pândi în blocstart orice sprint de la semafor. O ajută enorm nu numai proporțiile, ci și designul cu parfum de GT-86 în față și cu panouri ce par tensionate la extrem.

test Toyota Yaris Hybrid 2020

„Bubu-racer-ul“ își menține atitudinea și la interior, unde coborârea plafonului nu are repercusiuni semnificative asupra spațiului, fiindcă și scaunele stau mai jos cu 60 mm, deci, față de fosta generație, unde stăteai aproape ca într-un crossover, pe noul Yaris îl simți ca pe o extensie a corpului.

A coborât și linia capotei motorului, deci vezi mai bine în față, în apropierea mașinii, dar a scăzut vizibilitatea în celelalte direcții – stând mai jos, ochii sunt la nivelul zonelor mai groase ale montanților, drept urmare, unghiul întunecat este mai mare cu 30°.Totuși, oglinzile mari și camera de marșarier compensează din plin, la fel ca și servodirecția, care asistă mai mult volanul (1,4 kg forță de învârtire a volanului, față de 1,9 la fosta generație).

Suspensie mai fermă, rulare mai silențioasă

Păcat de diametrul de bracaj, care a crescut cu 0,5 m, din cauza ampatamentului mărit.
Plimbarea prin București mi-a dezvăluit un reglaj al suspensiei care a virat spre sportivitate, mai ales la puntea spate, însă, chiar dacă noul Toyota Yaris Hybrid scutură puțin mai tare, în mod paradoxal platforma mai rigidă asigură o rulare mai silențioasă la trecerea peste denivelări de orice fel.

Subiectiv, noua generație mi se pare mai închegată și oferă o experiență mai incitantă la volan chiar și în cele mai banale situații de trafic. În față, totul este mai aerisit, grație lățimii interioare crescute. În spate, pasagerii stau bine dacă au sub 1,75 m, pentru că spațiul a scăzut ușor în toate direcțiile (cu 1–2 cm), iar liniile dinamice ale geamurilor laterale nu ajută la senzația de lejeritate.

test Toyota Yaris Hybrid 2020

Diferența de spațiu față de fosta generație se regăsește însă în portbagaj, care a crescut cu 8 litri (conform măsurătorilor Quattrrouote), și care păstrează aceeași înălțime joasă de încărcare, dar nu este prea ofertant la capitolul echipare.

Consum real urban sub 4l/100 km

Fără dubii, imensul progres se simte în mers, unde platforma GA-B și noul sistem de propulsie hibrid formează o echipă entuziasmantă. Uită tot ce știai despre fosta generație, pentru că acum economia a devenit sinonimă cu plăcerea de a conduce.

Consumul a scăzut. Am înregistrat constant valori mai mici decât la precedenta generație, cu o medie urbană uimitoare, mai mică de 4 l/100 km, adică cu 0,5 l/100 km sub cea a lui Yaris 3. Diferența s-a amplificat la ieșirea din localitate, unde noul Yaris a afișat o medie sub 4,3 l/100 km (–0,9 l/100 km), în timp ce pe autostradă coeficientul aerodinamic ameliorat (0,31 vs 0,34) a permis consumuri reale de aproximativ 6,5 l/100 km (–0,7 l/100 km).

test Toyota Yaris Hybrid 2020

Clar, sistemul merge mai mult pe curent, pentru că noua baterie Li-ion și motorul electric mai puternic cu 19 CP îl asistă pe șofer până la viteze mai mari, de până la 130 km/h. Dacă înainte făceai eforturi să mergi pur electric prin oraș, acum rularea cu emisii zero este mult mai simplă.

Fiecare strop de energie stors din benzină vine la pachet cu pulsul crescut cu 10 bătăi pe minut – în modul Power, sistemul hibrid nu mai are nicio legătură cu precedentul. Trage entuziasmant, secondat de transmisia CVT evident mai bine reglată, fără efect de bandă elastică, totul pe fondul unui sunet sportiv venit de la aspiratul în trei cilindri.

test Toyota Yaris Hybrid 2020

Reprizele sunt clar mai scurte decât te-ai aștepta – de exemplu, repriza 70–100 km/h durează cu 2 secunde sub cea a precedentei generații. Limitele sunt foarte sus pentru un hatch mic, iar ESP-ul reglat fin poate fi chiar dezactivat! Valsul pe viraje este susținut de ruliul mic, rezultat al centrului de greutate coborât și al suspensiei sportive, și de direcția ușor de „citit“, în ciuda asistării servo mai pronunțate. Simplu de dozat și excepțional de eficiente, frânele opresc Toyota Yaris Hybrid mai prompt decât orice alt hatch mic cu care am mers vreodată, fără a trăda intervenția sistemului de recuperare a energiei, ca la alte hibride.


Tehnica în clar 

Progres total

A patra generație Toyota Yaris păstrează schema de propulsie hibridă consacrată de Toyota, dar îi înnoiește complet componentele. Schimbările încep de la bază, adică de la platforma GA-B, cu rigiditatea torsională crescută cu 37%, pe când centrul de greutate a coborât cu 12 mm, iar distribuția maselor pe punți a fost ameliorată, toate oferind un plus de agilitate semnificativ. Noul propulsor pe benzină în trei cilindri este derivat din cel de 2,0 litri al familiei Dynamic Force, care a fost dezvoltat special pentru a atinge eficiența maximă. Astfel, motorul lucrează cu un raport de comprimare ridicat (14:1), funcționează în ciclu Atkinson, care îi crește eficiența termică la 40% (în detrimentul cuplului) și are o serie de elemente constructive aparte: cursa lungă a pistonului, unghiul supapelor crescut, pentru pierderi mici de eficiență în zona galeriilor de admisie și evacuare, precum și sistem dublu de injecție (directă și indirectă).Datorită aranjării diferite a celor două motoare electrice, transmisia are o lungime redusă cu 37 mm. Mai mult, motorul electric care propulsează mașina are acum 80 CP, față de 61 la fosta versiune, de aceea poate susține noul Toyota Yaris Hybrid până la 130 km/h fără emisii. Bateria Li-ion este mai ușoară cu 12 kg (–27%) decât cea Ni-MH anterioară și asigură o putere de descărcare mai mare, deci propulsează Yarisul mai repede pur electric.

Verdict AutoExpert

Verdict/Și mai economic, și mai sportiv: a patra generație Toyota Yaris este clar mai elaborată decât precedenta, cu un plus evident în special de dinamică. Practic, Toyota instaurează era sportivității în zona Eco inclusiv în segmentul mic, iar Yaris devine o pereche irezistibilă îngeraș/drăcușor, care știe să gâdile ego-ul ecologiștilor în aceeași măsură în care știe să încurajeze distracția la volan.
  • Extrem de economic
  • Entuziasmant de sportiv
  • Desen plin de personalitate
  • Frâne de top
  • Echipare slabă a portbagajului
  • Spațiu în ușor regres în spate
DATE TEHNICE Toyota Yaris
ModelDynamic Plus HYB
Motor termic
Motor/nr. cilindriL3, aspirat
Cilindree (cm3)1490
Putere maximă (CP)92/5500
Cuplu maxim (Nm)120/3600–4800
Motor electric
Putere maximă (CP)80
Cuplu maxim (Nm)141
Putere maximă totală (CP)116
Tracțiunefață
Cutie de vitezeCVT
Capacitate baterie (Ah)4,3
L × l × h (mm)3940 × 1745 × 1500
Ampatament (mm)2560
Volum portbagaj (l)286
Masă la gol (kg)1170
Accelerație 0–100 km/h (s)9,7
Viteză maximă (km/h) 175
Consum mixt (l/100 km)3,9–4,3
Emisii CO2 (g/100 km)87–98
MĂSURĂTORI QUATTRORUOTE
Accelerații
0–60 km/h (s) 4,3
0–100 km/h (s)10,3
0–110 km/h (s)12,4
0–120 km/h (s)14,7
0–130 km/h (s)17,4
400 m cu start de pe loc (s)17,2
1 km cu start de pe loc (s)31,8
Reprize în D
70–90 km/h (s)3,9
70–120 km/h (s)9,9
Frânare de la 100 km/h
La gol, rece (m)36,5
Consum
În oraș/drum național/autostradă (l/100 km)3,92/4,29/6,45
În test (l/100 km)4,85
Autonomie în test
(l/100 km)743
Masă
Masă măsurată (kg)1.246
Distribuție mase (%)63/37
Zgomot interior
la 50 km/h (dB(A))58,7
în accelerare maximă (dB(A))69,4
Preț (euro, cu TVA)20.726

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top