România a înregistrat în prima lună a anului 2021 o scădere a înmatriculărilor de autoturisme de 51,9%, acesta fiind cel mai mare recul din statele UE și EFTA.
În Uniunea Europeană, statele EFTA și Marea Britanie au fost înmatriculate în ianuarie, 1,13 milioane de autoturisme, în scădere cu 25,7% față de aceeași lună din 2020. Doar 6.004 dintre acestea au fost vândute în România.
Raportul Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată că în cea mai mare piață a Uniunii Europene (UE), Germania au fost înmatriculate în ianuarie 2021 doar 169.754 de autoturisme, mult sub valoarea din aceeași lună a anului trecut – 246.300 unități. Nu trebuie uitat însă că, în prima lună din 2020, pandemia încă nu afectase economiile și cu atât mai puțin industria auto.
Pe locul secund în clasamentul înmatriculărilor se află Italia (134.001 unități), în scădere cu 14%, în timp ce poziția a treia este ocupată de Franța (126.380 unități), în scădere cu 5,8%.
Start dezastruos de an pentru vânzările de autoturisme
Dincolo de reculul întregii piețe europene, detaliu ce demonstrează că economia întregului continent încă suferă din cauza efectelor pandemiei, dar și că industria auto este grav afectată de reglementările tot mai drastice antipoluare, scăderea înmatriculărilor din România este foarte pronunțată. Cu doar 6.004 autoturisme înmatriculate, piața de la noi se află la mai puțin de jumătate din volumul raportat în ianuarie 2020.
Aparent de rău augur, acest recul puternic trebuie pus însă pe seama unei situații ciudate indusă de comercianții de mașini în decembrie 2020. Astfel, așa cum au declarat mai mulți cumpărători, dealerii de mașini și-au somat clienții din decembrie să înmatriculeze cât mai rapid mașinile achiziționate, neapărat până la finalul anului. Asta pentru că, odată cu modificarea normelor de depoluare la 1 ianuarie 2021, aceștia nu ar mai fi putut înscrie în circulație vehiculele. Complet fals și impus mai degrabă pentru a genera înmatriculări mai mari în special în cazul mașinilor cu emsii reduse la finalul lui 2020, acest argument a făcut ca înmatriculările din decembrie să fie umflate artificial. În plus, cum majoritatea celor care au achiziționat mașini în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut au ascultat „sfatul” dealerilor, în ianuarie au rămas pentru înmatriculare strict mașinile vândute în acea lună.
Lăsând deoparte motivele valorii neașteptat de mici a pieței auto românești din ianuarie, trebuie spus că reculul de 51,9% a pus România în postura de stat cu cel mai mare recul al înmatriculărilor de autoturisme de pe întregul continent. Mai exact, scăderi majore au mai fost raportate de Spania (-51,5%), Slovacia (-50,6%)și Lituania (-45,6%), însă toate mai mici decât reculul din România.