Cât de sigure mai sunt airbagurile vechi, montate pe mașinile dintre anii 2001-2003? Mai pot salva ele vieți, sau fac mai mult rău? La aceste întrebări ne răspunde NHTSA, Agenția Americană pentru Siguranța Traficului.
Mulți dintre noi au mașini vechi. Nimic rău în asta: și eu îmi iubesc bătrânica de 17 ani vechime. Dar de multe ori m-am întrebat cât de sigure mai sunt airbagurile la această vârstă. Iată că răspunsul vine de la Agenția Americană pentru Siguranța Traficului, care dezvoltă problema realizând o serie teste. Iar rezultatul nu arată prea încurajator.
”Ciclul de viață al mașinilor recente este mult mai mare decât al celor vechi. Este îmbătrânirea airbagurilor o problemă? Asta am vrut să vedem în testul pe care l-am făcut.”, spune șeful NHTSA.
În perioada de început, pentru a se umfla, airbagurile foloseau componente precum azotatul de amoniu, care declanșau reacții chimice. Acestea produceau gaze fierbinți, care umflau airbagul. Problema este că azotatul de amoniu se descompune în timp, procesul fiind cu atât mai accentuat cu cât clima este mai umedă. Dacă umezeala este combinată cu drumurile denivelate, degradarea este chiar și mai accentuată. Conform studiului NHTSA, realizat pe automobile fabricate între 2001 și 2003 și echipate cu airbaguri Takata, mai mult de jumătate dintre ele nu mai oferă protecția pe care-au fost proiectate s-o ofere.
”Airbagurile folosesc substanțe chimice care probabil că ar trebui înlocuite la fiecare 7 ani. Producătorii de mașini nu vor să recunoască asta, însă cred că acesta va fi rezultatul studiului de față”, spune Scott Upham, consultant la Valient Market Research.
Actualmente, o parte dintre producătorii de airbaguri studiază posibilitatea adăugării de senzori care să detecteze problemele sistemele de umflare a airbagurilor. O altă posibilă rezolvare ar fi inscripționarea datei limită de utilizare a airbagului. Om trăi și-om vedea care va fi soluția problemei. Numai să trăim.
Sursa: Motor1