Nu este vorba de un film SF, ci doar de progres tehnologic. Mercedes a realizat cutia de viteze automată cu 7 trepte.
Noua cutie de viteze, 7G-Tronic, are caracteristici superioare faţă de alte cutii de viteze automate privind consumul de combustibil, performanţele şi calitatea constructivă. Fiind o dezvoltare logică a cutiei cu 6 trepte de viteză, noua transmisie încorporează şi mecanismul numit „Ravigneaux” (acest sistem poartă numele inginerului francez care l-a proiectat în 1920).
Mecanismul planetar simplu, folosit înainte, a fost înlocuit cu altele două distincte şi centrul sistemului (roata dinţată centrală), ce operează acum într-un singur mecanism circular, în timp ce modificările la geometria dinţilor au dus la reducerea pierderilor de putere şi a zgomotului. Ambreiajul multidisc acţionat hidraulic este capabil să susţină un cuplu de până la 700 Nm.
Noul sistem de transmisie este cu doar 41 mm mai lung, greutatea menţinându-se la 82 kg. chiar dacă dimensiunile au crescut, greutatea a rămas aceeaşi datorită aliajului de aluminiu şi magneziu care intră în componenţa materialului de turnare, o metodă folosită pentru prima dată de producătorii de automobile.
7G-Tronic permite automobilului să atingă o viteză ridicată pe drum, la o turaţie scăzută a motorului. Ca rezultat final, se poate observa cum consumul de combustibil este redus şi maşina funcţionează mai silenţios.
Depinzând de modul în care este utilizată, transmisia poate reduce consumul de combustibil cu până la 0,6 litri la 100 km, reduce demarajul de la 0-100 km/h cu 0,3 secunde şi îmbunătăţeşte reprizele de la 60 la 120 km/h. Acest nou sistem performant se poate autoregla în funcţie de diferitele condiţii de mediu şi circumstanţe, de altitudinea şi temperatura la care se utilizează maşina.
O altă caracteristică importantă a cutiei 7G-Tronic este aceea că pentru a trece într-o treaptă inferioară foarte rapid, noul sistem poate desfăşura o acţiune combinată, de trecere într-o viteză inferioară, secvenţială, unitatea electronică poate omite câteva viteze. Astfel, şoferul poate trece din treapta a 5-a în a 3-a, ocolind treapta a 4-a, fără să se simtă nimic, rezultând o schimbare directă, mai rapidă.
7G-Tronic este fabricată într-un complex de producţie în apropiere de Stuttgart. Daimler Chrysler a investit aproape 400 milioane de euro pentru crearea acestui performant sistem de transmisie. Încă din luna septembrie 2003, 7G-Tronic a devenit standard pentru modelele care erau echipate cu motoare în opt cilindri (clasele E, S, CL şi SL).