Alfa Romeo Stelvio, primul SUV Alfa, a fost prezentat oficial la Salonul Auto de la Los Angeles, în straiele versiunii de înaltă performanță QV, Quadrifoglio Verde.
Stelvio a fost dezvoltat în Italia, la centrul de inginerie Alfa din Modena, urmând să fie produs tot în țara natală, la Cassino, alături de Giulia, și nu în SUA, în uzinele Jeep.
Alfa Romeo Stelvio are dimensiuni relativ compacte printre SUV-urile din clasa medie: lungimea măsoară 4.686 mm, înălțimea 1.677 mm, iar lățimea 1.903 mm. Alfa susține că distribuția maselor pe punți se apropie de valoarea ideală 50/50%, grație utilizării fibrei de carbon pentru axul cardanic.
Designul transpune în mod reușit liniile pline de sex-appeal ale sedanului Giulia pe o caroserie înaltă, tipică pentru un SUV, profilul dinamic afișând inclusiv influențe de origine Maserati. Interiorul este din nou familiar, layoutul planșei de bord amintind din nou de Giulia, cu aceleași cadrane, scaune și volan cu tentă sportivă și același sistem multimedia cu display de 8,8 inch (standard 6,5 inch) și controller rotativ, în stilul celebrului iDrive de la BMW.
Pentru debutul mondial, Alfa Romeo a ales să prezinte, exact ca în cazul Giuliei, cu care Stelvio împarte și platforma tehnică, exclusiv varianta de vârf QV. Aceasta este animată de un V6 bi-turbo de 2,9 litri și 510 CP. Stelvio QV va fi echipat standard cu o transmisie automată cu opt rapoarte, care poate schimba treptele în 150 milisecunde în modul de conducere Race, alte trei setări fiind disponibile prin intermediul selectorului DNA (DNA Pro la QV): Dynamic, Natural și Advanced Efficiency.
Șoferul poate selecta treptele și manual, de la padelele din aluminiu natur, montate pe coloana de direcție. Viteza maximă este estimată la 284 km/h, iar sprintul de la 0 la 100 km/h la aproximativ 4 secunde (3.9 secunde pentru accelerația 0-96 km/h).
Spre deosebire de Giulia QV, Stelvio QV va fi oferit exclusiv cu tracțiune integrală. Sistemul 4×4 Alfa Romeo, intitulat Q4, transmite în condiții normale 100% din cuplu roților din spate, dar poate varia acest raport până la 50/50% față/spate, dacă puntea posterioară pierde aderența. Diferențialul spate include, de asemenea, funcția de torque vectoring între roțile posterioare. Stelvio QV dispune, de asemenea, de frâne ceramice și suspensie adaptivă Chassis Domain Controller.
Bineînțeles, din gama Alfa Romeo Stelvio vor face parte și versiuni mai accesibile, Ti și Veloce, care vor apela la un motor turbo de 2 ltri și 280 CP/400 Nm, ambele înzestrate (din nou) exclusiv cu tracțiune integrală și cutie automată cu opt trepte. Ulterior, Alfa Romeo va oferi și motorizările mai puțin potente, disponibile în prezent pe Giulia.