Săptămâna trecută anunțam că DGAF urmărește mai multe achiziții de automobile second-hand. Am scris în articolul precedent despre cercetările făcute de autorități pentru depistarea și punearea sub acuzare a mai multor persoane pentru prejudicii majore aduse statului. Iată continuarea.
În urma operațiunii cunoscute sub denumirea de Xenon, inspectorii antifraudă au desfășurat în perioada aprilie-octombrie controale specifice la 214 contribuabili specializați în achiziții intracomunitare de mașini second-hand. În urma acestora au identificat prejudicii totale de 16.487.783 de lei. Pentru recuperarea prejudiciului au fost înaintate organelor de urmărire penală 11 sesizări și au instituit 58 de măsuri asiguratorii asupra unor active patrimoniale de 72.979.762 lei.
În aceeași perioadă, inspectorii DGAF au constatat abateri pentru sancționarea cărora au dispus aplicarea a 69 de amenzi contravenționale în valoare totală de 446.373 de lei, confiscări de sume și bunuri în cuantum de 395.940 de lei, precum și suspendarea activității economice a trei contribuabili.
Prin urmare, atenție la ce cumpărați! Ca un sfat final, atunci când achiziționați un autoturism verificați atent de la cine cumpărați. Deseori pe contractul de vânzare-cumpărare apare la vânzător persoana din UE (Belgia, Olanda, Germania etc) și dumneavoastră completați la achizitor. Aparent nu este nimic în neregulă dar, de fapt, persoana vânzătoare a vândut deja vehiculul către intermediar trecându-l pe acesta la „cumpărător”. Ulterior aceștia „refac” actele de vânzare-cumpărare și la „cumpărător” lasă loc liber (sau șterg direct de pe certificatul inițial numele). Prin urmare, este recomandabil să verificați și proprietarul din acte dacă nu cumva a vândut deja mașina. Acesta poate fi verificat la autoritatea de înmatriculare a vehiculului din țara de proveniență a mașinii. Dacă figurează deja vândută, mai bine vă orientați spre altceva. Riscați să ajungeți în situația să plătiți amenzi și penalizări statului român, pentru că în această situație, persoana care cumpără vehiculul din Uniune nu sunteți dumneavoastră ci intermediarul, iar dumneavoastră dacă achiziționați vehiculul de la o persoană juridică română aveți dreptul să vă deduceți TVA-ul.