Un motor termic, unul electric și o baterie. Tripleta garantează câteva zeci de kilometri de rulare fără emisii. Dar, dacă nu exploatezi corect potențialul SUV-urilor compacte hibride plug-in, poți să le transformi din mesageri ai ecologiei în poluatori de top. Text: Roberto Boni, Bogdan Grigorescu. Foto: Alejandro Gil Delgado
În funcție de poziția în care te afli, un PHEV se poate dovedi fie un substitut al mașinilor electrice, fie ultimul bastion al celor cu motor termic. Știe să meargă electric câteva zeci de kilometri, dar are și motor termic, care pornește când se termină bateria, deci nu există îngrijorări legate de autonomie. Însă viabilitatea lor ecologică a fost mereu pusă sub semnul întrebării. Își doresc a lua ce-i mai bun din ambele lumi, dar sunt ele atât de curate pe cât intenționează?
Față de consumurile omologate, care vorbesc despre valori infime ale bioxidului de carbon, neatinse de vreun motor termic ce funcționează independent, cifrele reale sunt mult mai mari, mai ales când nu încarci, când călătoriile sunt mai lungi sau când ruta include porțiuni de autostradă. Hibrizii plug-in sunt foarte sensibili la tipul și durata călătoriilor și la frecvența cu care este încărcată bateria. Pentru a face un bilanț corect, am comparat șase SUV-uri plug-in compacte, segment în care dieselul făcea legea până nu demult. Am analizat consumurile reale și costurile cu benzina și curentul, iar rezultatele nu sunt deloc roz.
Tehnică hibride plug-in
Variații sub capotă
Hibrizii plug-in reprezintă legătura de facto dintre mașinile convenționale și cele electrice. Ca atare, ele combină elemente din ambele lumi: motorul termic (de cele mai multe ori, pe benzină), transmisia (cutie de viteze automată), bateria și motorul electric. Totuși, aceste ingrediente pot fi preparate în mod diferit, așa cum o demonstrează modelele din test. Deși au același scop și fac parte din același segment, soluțiile sunt diferite, așa cum poți vedea mai jos.
Însă, indiferent de tehnica folosită, obiectivul e mereu același, limitarea la minimum a emisiilor de CO2. Asta implică o optimizare extremă a fiecărei componente. Un exemplu este motorul cu patru cilindri natural aspirat al lui Suzuki Across, care funcționează în ciclu Atkinson, pentru eficiență maximă. Legat de baterii, acestea pot stoca suficient curent pentru 40–50 km de parcurs electric, având capacități de la 10,7 kWh (Volvo) până la 18,1 (Suzuki). De aceea, încărcătoarele integrate nu fac față unei alimentări cu putere mare. Dar, chiar și cu 3,3 kW pe oră, SUV-ul cu cea mai mare baterie, Across, se încarcă complet într-o noapte.
Citește pe floteauto.ro ➡ Universitatea din Graz: PHEV-urile poluează mai mult decât arată testele 💡
Poate fi și 4×4
Din punct de vedere tehnic, o modalitate simplă de a realiza un hibrid plug-in este să adaugi în zona punții din spate un ansamblu complet, format dintr-un motor electric care să încorporeze reductorul și diferențialul, precum și un acumulator, un invertor și un încărcător pentru priză. Astfel se obține și tracțiunea integrală electrică, fără a necesita folosirea legăturilor mecanice între punți.
Totuși, la motorul termic trebuie adăugat un starter-generator pe curea (BSG), pentru a-l porni rapid și silențios când sistemul funcționează în mod hibrid. La modelele cu două motoare electrice, precum Opel Grandland (foto), BSG-ul nu este necesar.
Cel mai simplu e pe față
Cel mai simplu tip de propulsie hibridă plug-in este integrarea unui motor electric între cel termic și cutia de viteze automată, care poate fi convențională sau cu ambreiaj dublu. În primul caz, motorul electric preia rolul convertizorului de cuplu. Se poate monta totuși și în avalul transmisiei, ca la XC40 (foto) . În acest caz, pentru a deconecta motorul termic, cutia trece în neutru (N).
Japoneza fără cutie de viteze
Suzuki Across, identic tehnic cu Toyota RAV4, adoptă o schemă aparte. Cele două motoare/generatoare electrice ale sistemului hibrid sunt conectate între ele, iar cel pe benzină este legat la această pereche printr-un angrenaj planetar. Tripleta funcționează ca o cutie CVT.
Autonomie și costuri SUV-uri compacte hibride plug-in
În cele ce urmează, am analizat consumurile, autonomiile și costurile curentului și benzinei, în cele două scenarii posibile. Prima dată, am făcut măsurătorile în mod electric, pornind cu bateria plină și oprindu-ne la golirea sa completă. Am calculat astfel costurile legate de curent în cazul alimentării de la priza casnică și de la cele AC ale stațiilor publice. Apoi, am pornit cu bateria goală și am selectat modul hibrid. Am repetat măsurătorile. Rezultatele au fost grupate în graficele de mai jos. SUV-uri compacte hibride plug-in: prețurile benzinei și curentului au fost valabile la data realizării testului, martie 2022.