Ola Källenius, șeful grupului Daimler, a anunțat că gigantul german se va separa în două entități disctincte, Mercedes-Benz și Daimler Truck.
Ola Källenius, directorul executiv al grupului german, a anunțat astăzi că are în plan o schimbare fundamentală în structura gigantului auto german. Astfel, atât consiliul de supraveghere cât și cel de administrație au convenit „să evalueze” o separare totală a Daimler Truck, divizia de camioane și autobuze a grupului.
Conform oficialilor grupului, se intenționează ca o parte majoritară din acțiunile noii companii Daimler Truck să fie distribuită acționarilor grupului. În acest context, Daimler Truck va avea o conducere complet independentă și va fi listată la bursa din Frankfurt. Asta ar trebui să se întâmple înainte de sfârșitul anului 2021. În plus, intenția Daimler este de a se redenumi Mercedes-Benz „la momentul potrivit”.
„Acesta este un moment istoric pentru Daimler. Reprezintă începutul unei remodelări profunde a companiei. Mercedes-Benz Cars & Vans și Daimler Trucks & Buses sunt companii diferite, cu grupuri specifice de clienți, diecții tehnologice și necesități de capital. Mercedes-Benz este cea mai valoroasă marcă de automobile de lux din lume, oferind cele dorite mașini de către clienților cu discernământ.
Daimler Truck furnizează clienților soluții și servicii de transport de top din industrie. Ambele companii operează în industrii care se confruntă cu schimbări tehnologice și structurale majore. Având în vedere acest context, credem că vor putea funcționa cel mai eficient ca entități independente, dotate cu o lichiditate netă puternică și fără constrângerile unei structuri de conglomerat”, a declarat Ola Källenius, președintele Consiliului de administrație al Daimler și Mercedes-Benz.
Cționarii au forțat separarea grupului Daimler
Conform analiștilor care au asistat la anunțul lui Källenius, separarea era așteptată. Asta pentru că mulți acționari importanți au solicitat acest demers, dar și pentru că divizia de mașini are nevoie de un nou impuls pentru a putea lupta cu Tesla și BMW în domeniul electrificării și automatizării. Mai mult chiar, Daimler urmează calea altor mari gruprui germane, precum Siemens AG, la care acționarii au presat consiliile de administrație pentru a sparge conglomeratele cu o reacție greooaie la schimbările bruște de pe piață.
„Rezultatul acestei mutări este extrem de pozitiv pentru toți acționarii. Există foarte puțină logică industrială și culturală pentru menținerea acestor două afaceri foarte diferite la un loc”, a scris, conform reuters, analistul Bernstein Arndt Ellinghorst într-o notă către un client al său.
Decizia finală cu privire la separarea grupului va fi luată la adunarea extraordinară a acționarilor care ar putea avea loc la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, iar noile entități ar putea fi listate la bursa din Frankfurt până la sfârșitul anului 2021.
– Proiecte secrete: Mercedes-Benz Clasa C 2022
– Patru noi modele electrice vor fi lansate de Mercedes-Benz în 2021