Piața românească de autoturisme noi continuă revenirea după perioada dificilă din 2020. În aprilie au fost înmatriculate 6.747 de unități, cu 58,2% mai multe decât în aceeași lună din anul anterior.
Cu toate acestea, din cauza scăderilor din primele două luni ale acestui an, pe ansamblul primelor patru luni din 2021 se înregistrează o scădere de 14,5% comparativ cu perioada similară a anului 2020.
Este interesant de observat și că după primele patru luni, unele mărci din Top 10 au reușit să revină în teritoriu pozitiv, în timp ce altele încă se zbat să recupereze pierderile din ianuarie și februarie.
Astfel, într-un clasament al perioadei ianuarie – aprilie 2021 condus de Dacia, Skoda și Toyota, doar cea din urmă a raportat o creștere față de anul anterior (38,4%). În acest timp liderul, Dacia are o scădere de 38,3%, iar Skoda una de 11,4%.
Dintre mărcile aflate pe locurile următoare în Top 10, doar Ford (38,1%), BMW (20,7%) și Mercedes-Benz (5,1%) au raportat creșteri, în timp ce Hyundai (-0,7%), Volkswagen (-28,1), Renault (-41%), și Peugeot (-19,1%) se află încă sub rezultatele din aceeași perioadă a anului trecut.
Dacia domină piața auto, dar vânzările sunt încă reduse
Suntem deja obișnuiți ca podiumul pieței auto românești să fie ocupat în întregime de modele Dacia. După primele patru luni din 2021 tradiția se păstrează, primul loc fiind adjudecat de Dacia Logan (1.960 unități), al doilea de Dacia Duster (1.555 unități), iar al treilea de Dacia Sandero (1.448 unități). Din nefericire, în ciuda faptului că Logan și Sandero se află la o nouă generație mult mai modernă și echipată, acestea nu sunt căutate de clienți îndeajuns pentru a estompa scăderile din ianuarie și februarie.
Nici Skoda Octavia, deși se află pe locul patru în clasament cu 908 unități, nu reușește să treacă în zona pozitivă a bilanțului primelor patru luni. În schimb, SUV-ul produs la Craiova, Ford Puma, se află într-o creștere fulminantă (568,1%) ajungând la 795 de unități, iar Hyundai Tucson se menține foarte aproape cu o creștere de 30% până la 750 unități.
Locurile următoare în Top 10 al înmatriculărilor din primele patru luni ale acestui an sunt ocupate, în ordine, de Toyota Corolla (636 untități), Renault Clio (617 unități), Toyota C-HR (554 unități) și Jeep Compass (531 unități). Este important de observat că mărci aflate de obicei în vârful clasamentului precum Volkswagen sau Peugeot nu au acum niciun model în Top 10.
O altă constatare importantă și vizibilă pe șosele este că românii continuă să fie atrași de SUV-uri. În special de cele de mici dimensiuni. Conform datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), acest segment ocupă nu mai puțin de 45m1% din totalul înmatriculărilor de autoturisme noi. La mare distanță pe locul secund în preferințele românilor se află clasa C (mașini compacte) cu 26,3% din preferințe, iar pe trei cea a mașinilor mini (B) cu 18,7%.
– APIA: Românii cumpără tot mai multe mașini electrificate
– Piața auto europeană crește, dar România rămâne pe trend descendent