Asociația Societăților de Leasing Operațional (ASLO) a anunțat că firmele din piață administrează peste 77.000 de mașini.
Estimările ASLO arată că piața de leasing operațional depășit la finalul anului 2021 nivelul de 77.000 de unități în administrare, ceea ce reprezintă o creștere de peste 8.000 de autovehicule, respectiv 12%, față de finalul anului 2017, ultimul an în care au fost date informații despre aceasta.
Așa cum este deja cunoscut, o investigație a Consiliului Concurenței a blocat în ultimii ani comunicarea datelor despre numărul de mașini administrate sau totalul pieței.
„Piața de leasing operațional a trecut prin mai multe provocări pe parcursul ultimilor cinci ani – Investigația Consiliului Concurentei, pandemia, termenele prelungite de livrare a autovehiculelor. Cu toate acestea, piața și-a continuat creșterea, confirmând importanța acestui serviciu în achiziția și utilizarea autovehiculelor”, a declarat Bogdan Apahidean, preşedintele ASLO.
Consiliul Concurenței a închis în 2021, pe baza angajamentelor oferite de membri, investigația începută în noiembrie 2017. Investigația a avut ca obiect posibila încălcare a art. 5, alin. (1) din Legea Concurenței privind practicile anticoncurențiale și a vizat schimbul de informații realizat prin presă și intermediul asociației.
Astfel, ASLO și 14 companii s-au angajat să adopte un set de măsuri de conformare cu legislația din domeniul concurenței care să asigure, în același timp, confidențialitatea colectării, prelucrării și distribuirii de informații privind activitatea de leasing operațional.
Aceste angajamente au fost asumate pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială din cadrul investigației derulate de Consiliul Concurenței privind o posibilă coordonarea a politicilor comerciale, prin fixarea preţului şi/sau împărţirea pieței, realizate printr-un schimb de informații referitoare la volumele realizate pe piață de fiecare societate de leasing operațional.
„S-a confirmat faptul că ASLO a acționat pe tot parcursul activității sale cu diligență în sensul respectării legii concurenței și în conformitate cu prevederile statutare. Ne bucurăm că eforturile noastre au dus la finalizarea investigației fără amendă” a mai declarat Bogdan Apahidean.
Cele mai puternice companii de leasing operațional
Conform datelor ASLO, cel mai important jucător de pe piață, compania LeasePlan România administrează în prezent 14.111 vehicule, aceasta fiind urmată de Arval Service Lease cu 12.710 unități, ALD Automotive (10.309 unități), Autonom Service 7.017 unități) și BCR Fllet Management (4.452 unități).
Este interesant de observat că, în ciuda creșterii numărului de unități administrate, ponderea leasingului operațional în totalul pieței auto s-a redus. Astfel, conform datelor ASLO, dacă în 2013, societățile de leasing operațional administrau 17,3% din totalul mașinilor noi înmatriculate (autoturisme + vehicule comerciale Ușoare), în 2017 procentul scădea la 12,1%, iar în 2021 a coborât până la 10,6%.
În acest context, pentru a majora numărul de vehicule administrat, dar și pentru a putea pune la dispoziția clienților mașini electrice sau hibride în condiții comparabile cu cele de care aceștia pot beneficia prin achiziție directă, ASLO are în plan un demers pe lângă Autoritatea Fondului de Mediu (AFM) în vederea extinderii accesului la ecotichete.
Deși nu au propus un mecanism clar prin care clienții firmelor de leasing operațional ar putea avea acces la subvențiile oferite de stat pentru mașini „verzi”, cei de la ASLO speră să găsească, împreună cu autoritățile statului, o modalitate legală și sustenabilă de finanțare.
„Asociația intenționează să construiască o propunere legislativă pentru a permite accesul direct al clienților de leasing operațional la ecotichete, întrucât astăzi aceastea sunt disponibile doar pe firma de leasing și nu pe utilizator. Dacă acest demers ar avea succes și tichetele ar fi oferite per utilizator și nu per firma de leasing, parcul auto «green» din România ar avea șanse suplimentare de extindere”, consideră președintele ASLO.
10 ani de activitate pentru ASLO
Infiinţată pe 17 noiembrie 2010 ca o asociaţie profesională, neguvernamentală, non-profit şi apolitică, ASLO are ca principal scop reprezentarea intereselor industriei de leasing operațional în comunitatea de afaceri prin promovarea conceptului de leasing operațional, a celor mai bune practici și standarde profesionale, precum și educarea și dezvoltarea comunității de afaceri în domeniul leasingului operațional și crearea unei interfețe oneste între comunitatea de leasing și terțe părți.
ASLO reunește principalele companii de leasing operaţional de pe piaţa românească precum ALD Automotive, Arval Service Lease România, Autonom Services, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, Business Lease Romania, LeasePlan România, New Kopel Romania, Premium Leasing, RCI Finanţare România, Unicredit Leasing Fleet Management. De asemenea, companii ca Autovista Romania, Dekra Certification, Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare şi SGS România au calitatea de membri asociați.