Audi A7 Sportback 3.0 TDI quattro

Jumătatea mea pragmatică îmi spune că noul A7 nu face decât să umple golul dintre A6 și A8. Din fericire pentru Audi (de data aceasta) ea se înșeală.

Deși nu îmi place să o recunosc, până acum două săptămâni făceam parte din categoria celor care erau de părere că noul A7 umple un gol imaginar între A6 și A8. Primele poze apărute nu i-au făcut prea multe favoruri lui A7, sau cel puțin asta ar putea fi prima mea scuză.

Înainte să preiau acest Sportback gri am stat aproape jumătate de oră lângă el, într-un frig de-a dreptul absurd. Sigur că unii ar putea spune că am făcut asta pentru că nu aveam cheile, dar adevărul e că am făcut-o pentru a inspira cât mai mult din liniile acestei mașini. Știu că sună ciudat, dar trebuie să încercați. Cu toate că folosește o mare parte din elementele de design tipice Audi, acel spate plonjat este exact sarea și piperul care lipsea în ultimul timp din rețeta masinilor produse de germani. Într-un fel, acestă abordare de fast-back îmi amintește de primul CLS și modul în care ne-a schimbat percepția asupra sedanurilor de lux.

Cât din A6 și cât din A8?

Matematic vorbind, A7 ar trebui să fie jumătate A6 și jumătate A8. În realitate, majoritatea elementelor tehnice de sub caroseria acestui Sportback au fost preluate de la noul A6, cu o modificare insignifiantă în dreptul ampatamentului, mai lung cu 2 mm. Acesta este primul indiciu că Audi a avut ca bază de pornire pentru această mașină sedanul A6. Al doilea indiciu se află în interior, sub forma plașei de bord și a întregii familii de materiale folosite, toate identice cu ce vei găsi într-un A6.

De obicei aș fi blamat această abordare, dar în acest caz voi face o excepție de la regulă. Totul arată atât de bine și se îmbină atât de armonios încât automat m-am gândit că noul Seria 5 și Mercedes-Benz Clasa E ar trebui să își ia câteva notițe. La prima vedere layotul pare un pic aglomerat de texturi, piele bej, piele maro, aluminiu, plastic și totuși designerii au reușit să le împace cu bun gust.

Despre noua generație MMI am mai vorbit și în cazul lui A8 iar povestea nu s-a schimbat, interfața Audi este foarte intuitivă cu toate că are de gestionat mai multe funcții decât ți-ai putea imagina. Trecând din spațiul virtual în cel real, pasagerii de pe banchetă beneficiază de o ofertă generoasă de spațiu la nivelul genunchilor. Cum era de așteptat, există un mic compromis la nivelul capului, generat de liniile plonjate ale spatelui, situație ce ar putea deranja doar pe cei care depășesc 1.9 m. Portbagajul este avantajat de prezența hayonului, oferind o deschidere generoasă și o capacitate maximă de 1.390 l.

V6 TDI – quattro – clasic

Ai putea spune că această combinație a devenit un oarecare leitmotiv pentru Audi și nu te-ai înșela deloc. În cazul lui A7, pe lângă cele două ingrediente precizate mai sus, a mai apărut unul nou și interesant în persoana platformei tehnice ce se folosește de o combinație între oțel și aluminiu. Nu știu exact care este proporția celor două, dar efectele ei sunt vizibile. A7 are o sclipire dinamică de-a dreptul interesantă pentru un Audi, se așează frumos pe viraje, direcția răspunde corect, iar ruliul este atent controlat de suspensie, totul fără a afecta prea mult confortul pe denivelări. Această sclipire nu îl transformă într-un atlet desăvârșit, în sensul unui Seria 5 spre exemplu, dar îl depășește clar pe greoiul  Seria 5 GT și se apropie periculos de mult de CLS.

Cu suspensia pneumatică adaptivă și pachetul Drive Select, comportamentul rutier poate fi setat în funcție de preferințele șoferului în modul Confort/Sport/Auto/Individual. Vestea bună este că, spre deosebire de primele generații ale sistemului Drive Select, modul sport nu mai aduce o greutate exagerată în direcție, la fel cum nu aduce nici un feedback foarte fidel. Transmisia automată S-Tronic cu șapte trepte are un comportament ușor bizar, reușind să fie mult mai receptivă lăsată de capul ei în modul sport decât atunci când alegi să schimbi treptele manual, în special în cazul urcărilor de treaptă. Propulsorul V6 TDI cu ai săi 245 CP are de partea sa atât cuplul cât și consumul (8 l afară, 9-10 în oraș) și totuși am rămas cu impresia că unitatea V6 FSI de 300 CP trebuie măcar încercată înainte de a lua o decizie. Prețul de pornire de 61.249 euro trebuie luat cu titlu orientativ deoarece majoritatea jucăriilor interesante se află pe lista de dotări opționale.

Date tehnice: Audi
A7 Sportback
Sasiu si caroserie
Motorizare 3.0 TDI
Nr. usi/locuri 5/5
Masa proprie/totala [kg] 1770/2320
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 4969/1911/1420
Ampatament 2914
Volum portbagaj [l] 535 (1390)
Motor si transmisie
Tip motor 3.0 TDI
Combustibil Motorina
Cilindree [cmc] 2967
Sistem alimentare common rail
Putere max. [kW(CP)/rpm] 180(245)/4000
Cuplu max. [Nm/rpm] 500/1400
Cutie de viteze Automata/7
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 250
0-100 km/h [s] 6.3
Consum urban/extra/mixt 7.2/5.3/6
Emisii CO2 [g/km] 158

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Mazda CX-30 AutoExpert

Test Mazda CX-30, model 2025

Mi-e greu să cred că un alt crossover compact aflat acum pe piață poate fi mai plăcut decât Mazda CX-30, mai ales