Testele companiei independente Euro NCAP au desemnat doi noi câștigători al celor cinci stele de siguranță rutieră – Audi Q7 si Volvo XC90, ambele autovehicule primind titulatura de cele mai sigure din categoria lor.
Cele doua SUV-uri au fost testate în 2015, an în care exigențele și condițiile de testare ale companiei s-au inăsprit, făcând testele și mai dificile. Însă cele doua SUV-uri nu s-au dezmințit de la ce promiteau inițial, iar dacă Volvo XC90 ne-a obișnuit cu titlul de mașină sigura, noua generație Audi Q7 a lăsat o impresie foarte plăcută.
Audi Q7 vine încărcat cu tehnologii de securitate noi, iar în cazul unui impact frontal, beneficiază de protecție sporită nu doar pasagerii din față ai autoturismului, cât și cei așezați pe locurile din spate, autoturismul oferind un nivel de protecție ridicat chiar și copiilor – până la șase scaune de copii pot fi amplasate în habitaclul SUV-ului.
Printre sistemele de securitate prezente pe Audi Q7 mai amintim modulul standard Audi Pre Sense City, sistem ce avertizează șoferul atunci când o coliziune cu un alt vehicul/pieton este iminentă – în caz de pericol, sistemul declanșează frânarea sau decelerarea automată, prevenind pe cât posibil impactul ori diminuându-i efect
Astfel, Audi Q7 a reușit notarea a 94% din punctele disponibile pentru protecția ocupanților adulți și 88 % pentru protecția copiilor, pietonii sunt protejați în proporție de 70% iar nivelul de echipamente de asistență șoferi 76% din totalul de puncte disponibile în categorie.
Volvo a fost mereu privit precum unul din candidații preferați ai acestui test, rezultând aproape mereu să înregistreze scoruri bune în materie de siguranță. Totuși, de data aceasta, Volvo XC90 s-a întrecut pe sine, obținând cinci stele în testele de siguranță în oraș – EuroNCAP Autonomous Emergency Braking Car to Car – AEB City & AEB Interurban, fiind de altfel chiar primul autoturism care a reușit să puncteze atât de sus.
Punctajul obținut de Volvo este unul destul de ridicat, XC90 obținând un punctaj de 97% pentru protecția ocupanților adulți, 87% în ceea ce privește protecția copiilor, 72% pentru protecția copiilor și 100% din punctajul alocat sistemelor de asistenta șofer.
XC90 a fost totuși depunctat la capitolul protecției pasagerilor adulți, primind calificativul de adecvat în cazul impactului frontal total cât și al impactului lateral, pasagerii adulți fiind afectați la nivel de cavitate toracică și tibie.
Totuși, producătorul suedez nu se dezminte, iar după ce și-a depășit propriul record, punctând 100% în testele City Safety, Volvo își propune să fie primul producator auto din lume fără incidente grave survenite în urma accidentelor auto până în anul 2020.