Automobilele mini vor supraviețui sau nu electrificării? Europenii încă își doresc automobile mini, fie pentru ușurința cu care pot fi parcate, fie pentru costurile mici de utilizare sau chiar pentru consum. Dar constructorii afirmă că noile reguli privind emisiile necesită tehnologii costisitoare ceea ce din punct de vedere economic nu mai este fezabil vizavi de prețul unui minicar.
Foto:arhiva
Cum poate fi salvat acest segment entry-level?
În unele cazuri producătorii oferă versiuni electrice ale modelelor existente. În alte cazuri, încearcă o punte între modele mini și cele puțin mai mari. Iar unii jucători, printre care și câteva start-up-uri, cred că cavadriciclurile electrice cu autonomie limitată reprezintă cea mai bună soluție.

Segmentul Mini – cunoscut și ca segmentul A – a fost al cincilea cel mai mare în Europa în 2019, cu peste 1,1 milioane de unități vândute, conform JATO Dynamics. Dar, vânzările au fost în scădere cu 3,9% față de 2018, un declin de aproximativ 45.000 unități.
Cu toate acestea s-a dovedit de-a lungul anilor că este un segment foarte stabil, dar în 2019 a pierdut cota de piață ca urmare a creșterii vânzărilor pe alte segmente.
Nu există rivali din zona SUV
Unul dintre motivele stabilității este că nu există pentru segmentul mini niciun rival din zona SUV sau crossover. Ceea ce înseamnă că vânzările din acest segment nu au migrat către alte tipuri de caroserii, așa cum s-a întâmplat în segmentele automobilelor mici, compacte, medii și mari.
Cele mai mici SUV-uri din Europa au o lungime de peste 4m. Acestea nu sunt un concurent direct pentru mșinile de tip citycar. Pe de altă parte, majoritatea serviciilor de închiriere pe termen scurt și a serviciilor de tip car-sharing utilizează tot automobile mini.
Viitorul nu este roz, dar perspectivele sunt promițătoare
Analiștii apreciază că vânzările în acest segment ar putea scădea în următorii cinci până la șapte ani – înainte să crească din nou odată cu scăderea costurilor pentru baterii.
Succesul acestui segment este la o generație distanță, pentru că, spun analiștii, beneficiile dimensiunilor mici vor fi importante și în viitor, în special în zonele urbane. Deși în anii următori, clienții de mini-uri atenți la preț ar putea opta pentru un automobil uzat dintr-un segement superior.
Este foarte posibil ca în acest segment să supraviețuiască doar modele premium și electrice, iar restul să dispară.
Programele de tip „Rabla” un balon de oxigen
Minicar-urile ar putea primi însă un balon de oxigen anul acesta, dacă guvernele vor relua programele de bonificații precum „rabla” pentru revitalizarea vânzărilor după ce restricțiile legate de coronavirus se vor fi încheiat.
Ultima dată când, în occident, au fost aplicate astfel de măsuri, după criza din 2008, automobilele mini au profitat cu precădere. Printre motive s-a numărat și faptul că aceste bonus-uri erau dedicate cu în special mașinilor cu emisii scăzute și astfel foarte mulți clienți, aflați la primul automobil și care altfel ar fi cumpărat un automobil uzat, au preferat mini-uri, mai ales că prima reprezenta și o mare parte din prețul acestor mașini, ceea ce le-a făcut și mai atractive.
Presiunea prețului
Aceste tehnologii sunt însă scumpe și ar putea afecta negativ segmentul microcar-urilor. Nivelul emisiilor pentru motoarele cu ardere internă va coborî însă și mai mult, odată cu introducerea standardului Euro7 după 2025, care necesită tehnologii precum injecție directă de înaltă presiune și filtre de particule pentru benzină.
Automobilele mini vor supraviețui sau nu electrificării?
Conform ICCT (International Council on Clean Transportation) costul noilor tehnologii pentru actualizarea motoarelor cu ardere internă care să ajute producătorii să atingă standardele pentru 2030 variază între 1000 și 2000euro. Cifre estimate.
Dar chiar și așa, fără a lua în calcul alte tehnologii care se adaugă, aceste cifre reprezintă deja cel puțin 10 la sută din prețul unui Fiat Panda, liderul segmentului mini în Europa.
Analiștii apreciază că electrificarea va veni cu un cost semnificativ în fiecare segment, doar că segmentul A este foarte sensibil în privința prețului.
Automobilele mini vor supraviețui sau nu electrificării?
Chiar și un sistem de 48-volți mild-hybrid atașat unui motor pe benzină cu trei cilindri de 1 litru poate crește semnificativ costul, cu aproape 1000 euro. Cost ce va trebui suportat și de constructor, dar și de client.
Chiar și regulile privind filtrele de particule ar putea lovi pe termen scurt segmentul A. Din perspectiva emisiilor de CO2, aceste mașini sunt rentabile dacă pot merge sub 100g/km sau chiar mai jos.
După Euro 7 în acest segment vor exista probabil doar versiuni electrice.
Cu alte cuvinte, chiar dacă este vorba de emisii de CO2 sau de alt tip, nu va fi rentabil pentru industrie să cheltuiască bani cu tratamente speciale pentru modificarea motoarelor în acest segemnt. Cel mai probabil industria se va orienta spre cheltuirea banilor pe realizarea unor versiuni electrice.
Drumul este deschis pentru vehicule electrice
Deși Smart electric nu a fost vândut în cantități mari, Renault crede că versiunea Twingo se va vinde bine, deorece utilizează tehnologii mai noi decât Smart, ceea ce permite încărcarea mai rapidă și performanțe mai bune.
Twingo electric va avea de altfel și un preț mai mic. Anul trecut Twingo a fost al patrulea cel mai vândut minicar în Europa cu un număr de 86.486 unități, aproape ca și în 2018, conform JATO Dynamics.
„Acesta este răspunsul nostru la un segment care se schimbă” a declarat Frederic Clermont, director global Renault pe vehicule mici. El crede că modelul electric va atinge între 15 și 30% din vânzările globale ale modelului. De asemenea, clienții Twingo sunt dispuși să plătească mai mult, peste 40% din ei aleg deja versiunile superioare de echipare.
Dacia va juca un rol important
Marca de buget a Grupului Renault, Dacia are în plan lansarea unei veriuni electrice a lui Kwid. Un mini SUV care se vinde în India, Brazilia și alte piețe emergente.
Mașina care se va chema Spring, se vinde deja în China unde se și produce sub numele de Renault City K-ZE (deși Renault a anunțat că părăsește piața chinerză) și va fi omologată pentru a întruni standardele EU în privința siguranței.

City K-ZE costă în China în jurul a 8000 euro, și chiar dacă Dacia nu va putea atinge această țintă de preț cu varianta sa – oficialii spun că Dacia va utiliza aceeași formulă de a păstra prețul scăzut utilizând tehnologii ce și-au dovedit fiabilitatea- va fi mult mai accesibil decât oricare altă mașină electrică.
„Urmărim aceeași rețetă ca și în cazul mașinilor cu motoare convenționale” a declarat Philippe Buros, chairman pe Europa pentru Renault Group. „Va fi mult mai ieftin decât orice alt model electric de pe piață.”
Un alt model de referință în segmentul mini, Fiat 500 a renăscut din nou în formă electrificată. Convenționalul 500, cu 175.566 unități vândute în 2019 a ocupat locul 2 în segment în Europa în spatele lui Panda.
New 500 vizează zona premium a segmentului
Lansarea versiunii New 500 așa cum a numit-o Fiat, va costa 37.900euro, comparativ cu 16.000 euro pentru versiunea de bază a variantei pe benzină a lui 500.
Deși versiuni electricce mai puțin costisitoare vor fi disponibile în segment, Fiat nu va poziționa New 500 ca lider de preț în segement deoarece actualul 500 nu este nici o mașină mass-market și nici cea mai ieftină din segment, după cum a spus boss-ul mărcii Fiat, Olivier Francois.
New 500 este ușor mai mare decât actualul 500, iar oficialii Fiat spun că acesta se poziționează la limita celor două segmente, între clasa mini și mică.
„Este la fel de lat ca o mașină mică, dar este mai scurt decât o mașină tipică din segmentul mic” spune Francois. „Abordăm situația cu un nou segment mic „compact”, pe măsură ce, din ce în ce mai multe crossovere, intră în segmentul mic de deasupra. Segmentele sunt fluide. Noi le reinventăm. Segmentul mic va fi multi fațetat.”
Honda vizează acest segment
Fiat mai pregătește un nou model. Conceptul Centoventi de hatchback electric care a fost prezentat în 2019 la Geneva reprezintă un mix între A și B. Conform analiștilor, cam acesta ar fi răspunsul dacă experimentul de a avea mașini de oraș (microcaruri) electrice nu va funcționa.

Primul model electric al Honda pentru Europa, posesor al unui stil retro, Honda e, este un alt minicar premium în genul lui New 500.
Honda e va porni de la 33,850euro. Șefii Honda cred că echiparea Honda e cu noi tehnologii precum conectivitate cu activare vocală va atrage clienții premium.
Cvadricilurile – planul de backup
Pionier în acest segment a fost Renault Twizy, care a fost lasat în 2012, dar care nu a atins niciodată vânzări importante, fiind acum produs în Coreea de Sud în cantități mici.
În ciuda faptului că Twizy s-a chinuit, marca Cirtoen a grupului PSA și alți nou veniți pariază pe faptul că a venit timpul pentru aceste vehicule.

Citroen a prezentat Ami, un cvadriciclu electric ce atinge o viteză maximă de 45km/h și care are un preț de pornire de 6.990 euro în Franța. Ami poate de asemenea să fie închiriat cu 19,99 euro pe lună sau utilizat ca parte a unui sistem de ride-sharing pentru 25 centi pe kilometru.
„Segmentul A, cum este el azi ar putea să nu răspundă cerințelor clienților noștri” a spus Maxime Picard, Director de Operațiuni pentru Europa al Grouplui PSA. „Oamenii care trăiesc în orașe nu vor să meargă cu 90km/h și nici nu au nevoie de o autonomie de 300km.”
Pentru aceia care apreciază mobilitatea electrică și un stil retro, există Microlino, un cvadriciclu care evocă Isetta anilor 1950, cu o ușă care permite accesul prin fața vehiculului.
Curentul electro-retro prinde la noua generație de clienți
Microlino vine de la Micro Mobility, o comanie elvețiană care este cunoscutp pentru scutere electrice. Microlino va fi dezvoltat și produs de Cecomp, o companie italiană de inginerie și prototipuri care a creat și Bollore BlueCar EV.
„Cred că este momentul pentru adevăratele mașini mici electrice care pot fi utilizate în marile orașe” a spus Merlin Ouboter, membru al Micro Mobility. „Nu avem o mașină în termeni de autonomie și viteză. Vehiculul nostru este pentru cei care nu au nevoie de 200km autonomie.”
Cu un preț de pornire de 12.000euro aceasta va ajunge pe piață în 20121. Ouboter șe așteaptă ca Microlino să atragă clienți care acum utilizează scutere sau micoautomobile. El crede și că modelul va fi atractiv pentru tinerii care intră acum pe piața mobilității. Ouboter afirmă că s-au înregistrat deja peste 18.000 de cereri.

Paradox
Mașinile mini convenționale vor fi probabil primele victime ale electrificării, dar în final ele sunt perfecte pentru electrificare. Ele se pretează deplasărilor pe distanțe scurte, dar asta este de fapt cel mai bun mod în care poți utiliza azi o mașină electrică.
Sursa:autonews