Android Auto și Apple CarPlay simplifică mult interacțiunea șoferului cu sistemul multimedia al mașinii. Totuși, folosindu-se de intregrarea telefonului în infotainmentul mașinii, autoritățile pot afla multe despre tine, accesând datele din telefon.
E un fapt cât se poate de real, iar vameșii americani au primit un soft menit să facă asta. Statul a plătit pentru el 456 de mii de dolari. În această sumă, au fost incluse și 5 kituri fabricate de compania americană Berla.
Autoritățile spun că acestea îi vor ajuta în lupta împotriva criminalității. Sunt atât de performante, încât reușesc să ”aducă la lumină” și date din telefoane care au fost conectate de-a lungul timpului la vehicule. De exemplu, au demonstrat cum pot ”săpa” în memoria sistemului multimedia al unui Ford Explorer, accesând 70 de telefoane care au fost conectate la acesta.
Datele din telefon înseamnă… totul
Berla le-a garantat oamenilor legii că pot accesa mai mult decât doar agenda telefonică. Practic, softul de oferă acces la toate datele din telefon pe care utilizatorul alege să le shareuiască cu mașina. Adică inclusiv la ”destinații recente, locații favorite, agendă telefonică, apeluri, detalii despre contacte, SMS-uri, emailuri, poze, clipuri video, feed-uri din rețelele de socializare, istoria navigărilor pe net și locația mașinii în orice moment”. Practic – la tot ce ai în telefon.
Mai mult, pot fi accesate date șterse și ”planuri de viitor” (probabil calendarul). De asemenea, pot fi ”identificate asocieri cu diferite persoane și se pot identifica pattern-urile comunicărilor dintre ele”. Mai mult, informațiile pot fi combinate cu cele stocate în softul mașinii. Astfel, de poate afla când au fost luminile aprinse, care uși au fost deschise într-o anumită locație, detalii despre treapta de viteză folosită, porniri/opriri ale motorului, viteza atinsă în orice moment și altele. Practic, acest soft poate afla totul despre tine.
➡ Autoturismele Tesla, acuzate că își spionează proprietarii 💡
Care e următorul pas? Imaginează-ți autoturismele care permit actualizări de software over the air. Informația ar putea circula în ambele direcții fără anunț prealabil. De asemenea, imaginează-ți cum, în viitorul îndepărtat, poți primi o amendă pe email, din cauză că în sistemul multimedia apare că ai depășit viteza legală, că ai oprit în loc interzis, că, că, că…
Viitorul sună bine!
via theintercept