Toată lumea așteaptă bateriile solid-state ca pe o izbăvire. Înmagazinează mult mai multă energie decât cele actuale, deci vor fi mai ușoare și mai compacte la aceeași autonomie oferită. Însă, la pachet cu performanța, vine și pericolul, așa cum recunoaște unul dintre reprezentanții Nissan.
Orice tehnologie nouă promite progrese. În cazul bateriilor SSB, acestea sunt de-a dreptul remarcabile. De exemplu, densitatea energetică poate atinge 506 Wh/kg, în timp ce a bateriilor Li-Ion variază între 100 și 265. Deci, la aceeași greutate, bateriile solid-state pot înmagazina de două ori mai multă energie. Evident, autonomia vehiculelor electrice ar crește considerabil.
De asemenea, bateriile SSB au o viață mai lungă. Cele mai multe simulări duc spre o durată de viață apropiată de 650.000 km. Nu e de mirare că toată lumea așteaptă tehnologia cu nerăbdare. Nici că producătorii de autovehicule se străduiesc să dezvolte bateriile SSB rapid. Este cazul Toyota, care deja rulează pe șosele mașini experimentale echipate cu această tehnologie. Primele modele Toyota care vor folosi bateriile solid-state vor fi hibridele. Nissan dezvoltă, de asemenea, această tehnologie. Din 2026 va testa bateriile pe șosea, iar din 2028 le va introduce în producție. Detaliile complete legate de strategia de electrificare le poți citi în Revista Auto Expert.
Bateriile solid-state pot fi periculoase
Am lăsat la sfârșit controversa. Se știe că noua tehnologie e și mai sigură decât actuala. Electrolitul fiind solid, reacționează mai stabil la accident față de cel volatil și inflamabil al bateriilor Li-Ion. Totuși, vicepreședintele departamentului de cercetare a bateriilor de la Nissan, Kazuhiro Doi, declară fix… pe dos.
”Densitatea energetică e dublă, deci ai o potențială bombă sub tine, care e mai periculoasă (decât actualele, n.n.). ”
Pentru a elimina pericolul, Nissan produce bateriile experimentale manual, deocamdată. E un proces lent, din care rezultă 50 de ”punguțe” lunar (vezi prima fotografie). Iar acum, află că fiecare autoturism electric are nevoie de 5000 de astfel de subunități.
“Ar dura foarte mult timp până când am putea produce o baterie pentru o mașină în aceste condiții”, a declarat Kazuhiro. ”Echipamentul de producție în masă ar trebui să fie mai sofisticat”.
Este primul semnal care vorbește despre pericolul acestor baterii. Dar un lucru e evident, așa cum ne asigură Kazuhiro Doi: Nissan nu va produce această tehnologie până când nu va fi sigură.
surse: google, autonews.com