BMW a început construcția uzinei aflată la doar 40 km de România

Uzina BMW Debrecen - Ungaria (2) China Gartner

Oficiali ai grupului german BMW și ai guvernului ungar au pus pe 1 iunie 2022 piatra de temelie a uzinei de la Debrecen. În noua facilitate de producție vor fi asamblate vehicule electrice începând cu 2025.

Construită pe un teren de peste 400 de hectare la nord-vest de oraşul maghiar, uzina va avea o capacitate de circa 150.000 de unităţi pe an și va fi rezultatul unei investiţii de aproximativ un miliard de euro.

Fiind dedicată mașinilor electrice de ultimă generație, facilitatea BMW de la Debrecen va începe să producă automobile electrice în 2025. Și nu orice fel de vehicule, ci chiar primul membru al noii generaţii de modele „Neue Klasse”, care se va baza pe arhitectura cluster NCAR.

Extrem de flexibilă, arhitectura „Neue Klasse” va fi utilizată pentru multe modele viitoare din gama BMW și Rolls-Royce. Noua platformă va fi pilonul central în planul bavarezilor de a avea modele complet electrice pentru cel puțin 50% din vânzări până în 2030.

De-a lungul timpului, noua platformă BMW va înlocui cele două arhitecturi actuale UKL (tracțiune față și integrală) utilizată pentru mașinile BMW și Mini cu dimensiuni reduse și CLAR (tracțiune spate și integrală), utilizată pentru restul gamei producătorului bavarez.

„Uzina din Debrecen va stabili noi standarde în producţia de automobile extrem de inovatoare. Această fabrică este de ultimă generaţie în ceea ce priveşte flexibilitatea, dezvoltarea durabilă şi digitalizarea în întreaga industrie auto, a declarat Milan Nedeljković, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru producţie, la ceremonia de punere a pietrei de temelie.

Același oficial a menționat și că „noua fabrică din Ungaria va juca un rol-cheie în transformarea către mobilitatea electrică atât pentru BMW Group, cât şi pentru reţeaua sa de producţie. Ne va sprijini creşterea volumului pe termen lung”.

Aflat și el la deschiderea șantierului noii uzine BMW de 1 miliard de euro, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că „această investiţie uriaşă este o garanţie suplimentară că Ungaria, care are deja succes în industria auto tradiţională, va rămâne lider în era mobilităţii electrice, nu numai în Europa, ci şi în întreaga lume. BMW Group este unul dintre cei mai mari şi mai moderni producători de automobile din întreaga lume şi suntem mândri că a ales Debrecen pentru cea mai recentă fabrică. Demonstrează încă o dată că, în ultimii 12 ani, Ungaria a urmat o politică economică corectă şi, drept consecinţă, a devenit un mediu de investiţii competitiv la nivel global”.

BMW Group şi-a stabilit obiective clare de dezvoltare durabilă şi producţie pentru noua sa unitate. Nedeljković: “Emisiile de CO2 per automobil produs vor fi zero – demonstrând că, cu suficientă determinare şi inovaţie, producţia de automobile poate fi într-adevăr durabilă.” Un element cheie în conceptul de dezvoltare durabilă pentru noua uzină este absenţa completă a combustibililor fosili. “Nu vom folosi petrol sau gaze naturale şi ne vom aproviziona cu energie electrică necesară exclusiv din surse regenerabile”, a spus Nedeljković. El a subliniat: “Uzina noastră din Debrecen este prima din lume care oferă producţie de automobile fără CO2. Drept urmare, Debrecen va aduce o contribuţie notabilă la atingerea reducerii cu 80% a emisiilor de CO2 din producţie pe care o ţintim pentru 2030.”

Milan Nedeljković, șeful diviziei de producție a BMW Group a explicat și de ce uzina din Ungaria este atât de importantă. O mare parte din energia necesară va fi generată de sisteme fotovoltaice aflate în incinta uzinei. Restul va fi aprovizionat regional din surse regenerabile 100%. De asemenea, sunt în desfăşurare investigaţii privind utilizarea energiei geotermale. În plus, uzina din Debrecen va utiliza tehnologii inovatoare care nu există încă în această formă pe piaţă, în special în vopsitorie. Aici, vopseaua nu va mai fi uscată prin intermediul cuptoarelor cu gaz.

În plus, BMW Group adoptă la Debrecen noi abordări ale digitalizării pe măsură ce fabrica este construită. Instrumentele digitale de planificare sunt folosite într-o măsură fără precedent, pentru a proiecta virtual până la ultimul detaliu al întregului proces de producţie. Fiecare etapă individuală a producţiei este simulată şi optimizată cu precizie absolută.

Nedeljković consideră însă că „în contextul tuturor tehnologiilor, inovaţiilor şi tehnologiei înalte, o fabrică de maşini este întotdeauna la fel de bună ca oamenii care lucrează acolo. Echipa care în prezent numără 100 de oameni va creşte la peste 1.000”.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top