BMW Seria 5 G30: iată tot ce știm până acum

BMW Seria 5 G30

Seria 5 ajunge, ușor, la a șaptea generație. Firește, în 44 de ani de viață, modelul bavarez a avut tot timpul pentru a se perfecționa. Următoarea generație, numită BMW Seria 5 G30, va aduce însă noi sisteme de monitorizare a defectelor de fabricație, menite s-o transforme într-o mașină fără cusur.

BMW se pregătește de lansarea noii Serii 5. Moment mare, pe care bavarezii îl serbează prin prezentarea de modele speciale ale actualei generații. Oficialii BMW ne prezintă și primele fotografii cu autoturismul camuflat. Care sunt însă detaliile pe care le cunoaștem, până în acest moment, despre BMW Seria 5 G30? Iată-le.

  1. Perfecțiunea vine de pe liniile de asamblare: noua generație va beneficia, pentru prima dată în istoria mărcii, și în premieră pentru un constructor german, de un sistem de scanare 3D, care asigură o asamblare perfectă, cu abateri mai mici de 0,1 mm! În plus, orice defect de fabricație, de orice natură, este expus, deci identificat prin utilizarea acestei tehnologii, iar remediarea sa va fi mult mai ieftină decât în situațiile clasice.

”Acest model digital permite detectarea problemelor într-o fază incipientă, cu precizie desăvârșită și permite remedieri mult mai ieftine”, spun oficialii BMW.

 

  1. Pe cine amenință noua generație? Evident, pe rivalii dintotdeauna: Mercedes E-Class și Audi A6. Clasa E este considerată deja vârful tehnologic al segmentului și aduce, pe lângă propulsoare eficiente, și un sistem de rulare semi-autonomă ultraperformant. Avantajul actual al Clasei E: este cea mai proaspătă mașină din grup, fiind lansată în luna martie a acestui an. Acest avantaj, însă, tinde să pălească în fața rivalilor, penalizând în viitor modelul: BMW Seria 5 va fi lansat în toamnă, foarte probabil la Salonul Auto de la Paris, iar Audi muncește asiduu la viitorul A6, pe care-l va lansa în 2018. Modelul din Ingolstadt va împrumuta, foarte probabil, tehnologia autonomă de rulare ce va fi disponibilă pe modelul A8, care va fi prezentat anul viitor.

BMW Seria 5 G30

 

  1. Ce noutăți tehnologice ca aduce G30? Pentru a-și menține titlul de cea mai bine vândută mașină premium din segment, BMW va ține o cură de slăbire, utilizând intens aluminiul și parțial fibra de carbon, pentru o greutate scăzută cu peste 100 kg față de variantele actuale. În plus, suspensia pneumatică, oferită actualmente opțional pentru puntea spate, va fi extinsă și la puntea față, eliminând avansul tehnologic deținut de E Class. Direcția integrală va deveni parte din meniu, alături de binecunoscuta tracțiune integrală și de puntea spate împrumutată de la Seria 7. Mai mult, platforma CLAR pe care o va utiliza Seria 5, promite un centru de greutate coborât și o distribuție perfectă a maselor, foarte apropiată de 50:50.

BMW Seria 5 G30

 

  1. Ce vom găsi sub capotă? Vă propun să începem cu crema: M5 va păstra, probabil, aceeași motorizare V8, de 4,4 litri, disponibilă și pe actuala generație. Diferența este că, spre deosebire de cei 560 CP și 680 Nm, vom întâlni minimum 600 CP (posibil 620 CP) şi 700 Nm. Această putere ar putea ascunde un alt mare secret: adoptarea tracţiunii integrale, aidoma rivalilor Audi RS6 şi Mercedes E63 AMG V8 S. Sub varianta de top, motoarele pe benzină cu 4 şi 6 cilindri în linie şi puteri între 184 CP şi 450 CP, respectiv pe motorină, între 190 și 408 CP își vor face treaba. Nu este încă certă prezența în viitor a unui propusor cu 3 cilindri, însă această variantă n-ar trebui exclusă. Singurele versiuni ce vor fi oferite cu transmisii manuale în 6 trepte, vor fi cele în 4 cilindri. Restul vor fi disponibile în combinație cu transmisia automată ZF, cu 10 rapoarte. Gama propulsoarelor hibride plug-in va beneficia de expertiza departamentului iPerformance, oferind motoare mai puternice decât cele de pe actualul 330e iPerformance. Este posibil ca două variante hibrid să vadă lumina zilei. Prima, 530e, va avea, alături de un motor pe benzină în 4 cilcindri, un motor complet electric, capabil de o autonomie de 35 km și o viteză maximă de 120 km/h. Apoi 540e, al cărui TwinPower turbo va oferi 258 CP și 400 Nm și va fi cuplat la un motor electric răcit cu apă, de 95 CP și 250 Nm. Puterea cumulată va fi de 326 CP. În toamnă, la Paris, misterul va fi risipit!


Surse: BMW, Paultan 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top