Încă din 2023, vânzările brandului chinezesc BYD au depășit volumele înregistrate de Tesla. Producătorul specializat în vehicule electrice și plug-in se orientează puternic și către piața auto din Europa, pregătind o ofensivă de proporții.
Despre BYD
Startul afacerii BYD a început din 1995, iar până în 2003, brandul din China s-a concentrat asupra dezvoltării și fabricării acumulatorilor. Începând cu 2003, BYD a pus bazele diviziei de automobile, fiind unul dintre primii producători care au fabricat în serie autoturismele cu tehnologie plug-in, precum și cele 100% electrice.
Brandul BYD și-a urmat sfatul dat de propria filozofie (Build Your Dreams) și a înregistrat o evoluție spectaculoasă, mai ales din 2020, odată cu creșterea interesului global pentru automobile electrice. În doar patru ani (din 2020 și până în 2024), BYD a ajuns să își înzecească vânzările, pornind de la 427.302 vehicule în 2020 și ajungând până la 4.272.145 de NEV (New energy vehicles) în 2024, înregistrând o cotă de piață de 23% la nivel mondial. Este primul producător global la vânzări pe parte de vehicule electrice și plug-in, iar la total, incluzându-le și pe cele termice, stabilindu-se pe locul trei mondial.
Stella LI și BYD în Europa
Am fost invitați la Londra pentru a afla mai multe detalii despre brandul BYD și despre planurile acestora legate de expansiunea locală. În timpul celor trei zile, am avut onoarea de a discuta cu doamna Stella LI, vicepreședintele executiv (EVP) BYD și de a înregistra un prim contact cu gama de autoturisme pe care le vom întâlni tot mai des pe șoselele din Europa.
În prezent, doamna Stella LI este cea mai în măsură persoană din automotive alături de care poți avea o discuție legată de piața mașinilor NEV (new energy vehicles). Vicepreședintele BYD a obținut recent distincția de Cea mai Importantă Persoană din Lumea Auto în 2025 și a fost aleasă să reprezinte brandul BYD în Europa din poziția de manager regional.
Programul oficial al deplasării organizate de BYD a permis o discuție amplă cu Stella LI, cu referire la piața auto din Europa, noile tehnologii patentate în China și planurile de viitor. Interviul complet va putea fi citit în ediția din luna aprilie a revistei AutoExpert, alături de primul contact înregistrat alături de noul BYD Sealion 7.
Experiența de client
Tot în Londra am vizitat și showroomul BYD Mayfair. Proximitatea acestuia de branduri precum Lotus, Rolls-Royce, dar și Land Rover ne dau o idee generală apropo de aspirațiile brandului în Europa. Cel puțin în Marea Britanie, BYD a comercializat în ultimul an peste 40.000 de unități, timp în care și-a dezvoltat puternic rețeaua de dealeri, investind în locații pop-up, precum și ateliere autorizate, oferind servicii complete de post-vânzare pentru clienți.
Urmărind această evoluție în vestul Europei, BYD se pregătește să intre și în estul Bătrânului Continent, principalele țări vizate fiind România și Bulgaria. BYD sosește în România poate chiar mai devreme decât ai crede, cu primele showroomuri/pop-up store-uri ce își vor deschide porțile cât de curând, chiar înainte de finalul lunii martie. Deocamdată, nu există informații privind locațiile acestora sau eventuala rețea de dealeri la nivel național.
În România, BYD aduce pentru început modele precum Atto 2, Seal și Sealion 7. Ulterior, BYD va comericaliza în Europa și un model ce va rivaliza cu Dacia Spring sau Leapmotor T03. În China, acesta poartă denumirea de Seagull, însă ar trebui să fie redenumit în BYD Dolphin Surf, respectând filozofia din spatele Ocean Series a brandului chinezesc.
Tehnologia din spatele evoluției
În acest moment, la BYD lucrează aproximativ 120.000 de ingineri, număr ce reprezintă aproximativ 10% din totalul angajaților la nivel global. Prin urmare, compania înregistrează un progres tehnologic extrem de rapid, solicitând în fiecare zi circa 32 de noi brevete, primind aprobare pentru jumătate din acestea.
BYD ne-a prezentat tehnologia capabilă de încărcare ultrarapidă cu o autonomie câștigată de până la doi kilometri pentru fiecare secundă petrecută de autoturism la stația de încărcare. Tehnologia MW (Megawatt) Charging utilizează doi conectori CCS simultan pentru a ajunge la o putere de încărcare de 1,3 MW, rivalizând cu timpul de alimentare pe care îl petreci la o pompă de alimentare cu combustibil.
Ascensiune pe plan local
Așa cum BYD a reușit performanța de a ajunge pe primul loc la nivel mondial în ceea ce privește vehiculele electrice și plug-in, constructorul chinez își dorește să ajungă pe prima poziție și pe Bătrânul Continent, urmărind acest target pe toate piețele unde va activa, inclusiv în România. Orizontul de timp promis pentru această performanță poate fi “mai scurt de cinci ani”.
Pentru a evita taxele aplicate de Uniunea Europeană pentru importul vehiculelor fabricate în China, producătorul chinez se pregătește să deschidă două uzine auto în Ungaria și Turcia. Cea din Ungaria urmează să fie operațională până la finalul anului 2025 pentru autoturisme, în prezent acolo fiind deja demarată fabricarea autobuzelor electrice.