Continuă impresiile despre modelele nominalizate la cel mai relevant premiu european din industria auto – Car Of The Year. Am testat de curând o mare parte dintre modelele nominalizate și eligibile pentru finala de șapte. A fost o sesiune complexă de teste, pe toate categoriile de drum, la care s-a adăugat faimosul test al elanului, realizat de colegii noștri suedezi, pe o pista de aeroport, în aceleași condiții și cu aceiași piloți pentru toate modelele testate.
La fiecare dintre modele nominalizate pentru Car Of The Year 2025 voi prezenta o scurtă descriere generală, 5 puncte pro, 5 puncte contra și rezultatul de la testul elanului.
Hyundai a venit la Tannis cu 2 modele, ambele fiind noutăți majore în gamă.
Hyundai Inster
Reprezintă revenirea lui Hyundai pe piața europeană în segmentul mini, de data asta cu un model electric. Firesc, este concurent direct cu Dacia Spring, doar că puțin mai mare – mai lung cu 12 cm, mai înalt cu 6 cm și mai lat cu doar 3 cm. Diferențele majore vin în primul rând de la arhitectura interioară – are banchetă fracționată 50-50% și culisabilă independent. Rezultă un habitaclu foarte bine organizat și versatil, locurile din spate putând găzdui, la nevoie, chiar și doi adulți. În schimb, dacă este nevoie de portbagaj, împingi bancheta și ai la dispoziție un volum de 280 de litri (aproape cât Spring).
Sunt disponibile două variante de motorizare – Standard (cu baterie de 42 kWh și 97 CP) și Long-Range (cu baterie de 49 kWh și 115 CP). Este de apreciat varianta de 97 CP, care reușește să asigure o autonomie reală de peste 350 km. Având embargou până la 01 noiembrie, mă bucur să vă prezint în premieră națională câteva impresii.
Pro
- design exterior cu aspect de SUV
- gardă mare la sol
- acces ușor atât în față cât și în spate, spațiu mare la cap
- bancheta din două segmente, culisabile independent
- autonomie reală apropiată de 350 km
Contra
- selector de viteze jos, pe coloana volanului, aproape de genunchiul drept
- materiale tari peste tot (bord, uși)
- portbagaj mic
- scaune înguste, fără nicio susținere laterală
- stabilitate redusă în curbe
Rezultat testul elanului
Hyundai Inster 49 kWh, anvelope Kumho Ecsta 205/45 17
55 km/h – se descurcă ușor, fără frânare
67 km/h – subvirare accentuată, dar se menține pe traiectorie
73 km/h – intervenția puternică a ESP ajută la menținerea traiectoriei, direcția nu este afectată
79 km/h – prea rapid, subvirare accentuată, părăsire traiectorie
Concluzie – comportament surprinzător de bun, având în vedere ampatamentul și lățimea mici și înălțimea mare, subvirează, ESP correct.
Hyundai Santa Fe
Este nava amiral a lui Hyundai pentru piața europeană, ajunsă la a patra generație. Avem de-a face cu o ruptură totală de generația anterioară, atât din punct de vedere design, cât și din punct de vedere motorizare. La exterior, se pare că unitatea principală de lucru a fost dreptunghiul – grila față dreptunghiulară, farurile și stopurile la fel (inclusiv luminile din acestea), ca și majoritatea geamurilor laterale. Până și luneta are o formă apropiată de un dreptunghi. A rezultat un ansamblu interesant, la care este ciudată doar poziționarea joasă a stopurilor.
Interiorul oferă și varianta cu 7 locuri, către care accesul este ușor, iar portbagajul rămas disponibil are un volum de 621 litri. Firesc, la rabatarea locurilor suplimentare și a banchetei se ajunge la un volum util de aproape 2000 de litri (cu puțin efort, aproape că s-ar putea introduce un Inster).
Nu sunt deloc nostalgic după motoarele diesel ale generațiilor anterioare, potente dar gurmande, așa că accept cu plăcere noul motor PHEV, electric (98 CP) + benzină (160 CP). Senzația este de limuzină, Santa Fe asigurând insonorizare foarte bună, confort, performanțe dinamice și ținută de drum de top.
Pro
- materiale de calitate la interior
- conectare foarte rapidă a telefonului cu mașina
- cele două locuri suplimentare generoase, cu acces ușor
- consum combinat redus
- insonorizare
Contra
- design spate ciudat, cu stopurile puse prea jos
- lipsa pragurilor laterale, necesare la o mașină atât de mare
- interior tern, culori închise
- poziționarea selectorului de viteze pe coloana volanului, în dreptul genunchiului drept
- consum mare de benzină la terminarea bateriei
Rezultat testul elanului
Hyundai Santa Fe Blackline PHEV 6-seater, anvelope Kumho Ecsta 255/45 r20
60 km/h – fără probleme, doar direcția puțin îngreunată
64 km/h – corect, puțin balans, ESP activ tot timpul
70 km/h – corect, balans mare
75 km/h – corect, balans mare, ESP activ tot timpul
78 km/h – balans mare, părăsește traiectoria
Concluzie – suspensie moale, ESP încearcă să frâneze, dar nu poate controla situația la viteze mari, direcția bună.