Carlos Ghosn, fostul șef al lui Nissan și Renault a dat noi amănunte privind evadarea sa din Japonia în timp ce era sub supraveghere strictă, într-un interviu acordat postului Al Arabiya.
Carlos Ghosn a devenit o adevărată vedetă după ce a reușit să evadeze din Japonia într-o cutie de instrumente muzicale în timp ce era sub strictă supraveghere urmare a unei investigații a procuraturii japoneze pentru iregularități financiare ca șef al lui Nissan.
“Telefonul meu era monitorizat, erau camere peste tot, eram supravegheat tot timpul și probabil erau și alte sisteme de observație pe care nu le-am văzut. Am reușit să construiesc un sistem pentru a vorbi cu oameni din afara Japoniei în scopul de a-mi organiza plecarea ”, a declarat Ghosn postului Al Arabiya.
“Mi-am elaborat singur planul de evadare dar aveam nevoie de informații și asistență”, a explicat Ghosn.
Ghosn a explicat în interviu realizările sale ca șef al lui Nissan, acuzațiile guvernului japonez împotriva lui și sprijinul oferit de guvernul libanez în momentul în care a ajuns în Liban.
Ghosn a negat din nou acuzațiile împotriva sa spunând că a fost o conspirație împotriva sa datorită faptului că vroia o sinergie mai mare între Nissan și Renault.
“Japonezii se temeau de o alianță între Nissan și Renault. Știau că eu sunt singura persoană care pot realiza această sinergie deoarece eram acreditat atât de Nissan cât și de Renault și Mitsubishi”, a spus Ghosn.
Ghosn a mai explicat că procurorii japonezi sunt foarte rigizi cu străinii și că nu ar fi avut parte de un proces corect deoarece procuratura câștigă 99,4% din cazuri.
“Nu am fugit din Japonia pentru a scăpa de justiție. Am plecat pentru că eram ținut ostatic. Vroiau ca eu să mărturisesc ceea ce nu am făcut. A fost o conspirație”, a completat Ghosn.
Ghosn a fost acuzat că nu a declarat toate veniturile obținute la Nissan, a utilizat fondurile companiei pentru scopuri personale și a făcut falsuri în ceea ce privește unele investiții ale lui Nissan. Ghosn a negat toate aceste acuzații catalogându-le ca greșite.
Carlos Ghosn: De la samurai la dictator
Ghosn spune că a fost considerat un samurai până la începerea scandalului. “Am ajuns ca peste noapte să devin dictator din samurai”, după ce realizările sale timp de 17 ani la cârma lui Nissan îl transformaseră într-un erou.
“Am preluat o companie moartă în 1999 în Japonia și nu vorbeam limba lor. După ce au eșuat în a salva compania de două ori, au renunțat. Nissan vindea în 1999 2,5 milioane mașini și pierdea bani. Avea 20 miliarde USD datorii și nicio bancă japoneză nu le-ar fi oferit împrumuturi. Când am părăsit compania în 2017, făcuse profit în toți anii cu mine la conducere cu excepția lui 2009 când a fost criza financiară mondială, a spus Ghosn. Am lăsat Nissan cu 20 miliarde USD profit, și cu vânzări anuale de 5,8 milioane unități față de 2,5 milioane unități înainte. Ce poți să îți dorești mai mult? Așa am devenit erou”.
Carlos Ghosn care deține cetățenie libaneză, franceză și braziliană, a lăudat guvernul libanez pentru sprijinul acordat și a criticat Franța pentru că l-a tratat ca un “cetățean de mâna a doua”. Președintele Libanului a declarat că Ghosn a intrat în țară legal și a refuzat să îl extrădeze. Cele două țări nu au un acord de extrădare.
Ghosn a spus că deși fostul președinte Nicholas Sarkozy l-a vizitat în Japonia, guvernul francez l-a tratat ca un cetățean normal fără să ia în considerare rolul său de “președinte al unei companii majore din Franța”.
“Am o impresie negativă despre Franța. Singurul guvern care a fost de partea mea a fost cel libanez. Acesta a făcut tot ce a putut pentru a cere detalii Japoniei despre cazul meu. Chiar dacă acuzațiile ar fi fost adevărate, Franța ar fi trebuit să comunice mai bine. Guvernul libanez a pus numeroase întrebări pe când Franța m-a tratat ca pe un cetățean oarecare ”, a spus Ghosn.
Ghosn a spus că a ales se vină în Liban deoarece vrea să se retragă aici și pentru că soția lui Carole este libaneză. El locuiește acum în suburbia Ashrafief din Beirut și nu se teme pentru statutul lui în Liban.
“Nu cred că trebuie să mă protejez în Liban. Nu cred că guvernul libanez este împotriva mea. Guvernul libanez a cerut dosarul meu din Japonia acum 6 luni și nici până astăzi nu l-a primit”, a mai spus Ghosn care a completat că nu se consideră prizonier în Liban.
Ambasadorul japonez în Liban, Takeshi Okubo, a declarat aceluiași post Al Arabiya că guvernul său a notificat guvernul libanez privind plecarea ilegală a lui Carlos Ghosn și că Tokio nu poate accepta acest lucru. Acesta a mai spus că președintele libanez Michael Aoun ar fi “gata să colaboreze pe acest subiect ” și că este normal ca Ghosn să fie judecat de un tribunal japonez.
Okubo a mai declarat că ”Ghosn continuă să facă propagandă și să răspândească informații false despre sistemul judiciar japonez. Acest lucru este inacceptabil”.