Marele grup auto Stellantis a început demersurile pentru căutarea unui nou CEO. Contractul lui Carlos Tavares încetează în ianuarie 2026.
Presa din SUA și Italia scrie că grupul Stellantis – din care fac parte mărci precum Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram sau Vauxhall – se află deja în căutarea unui succesor pentru actualul directorului executiv (CEO) Carlos Tavares.
Oficialii Stellantis au declarat că acțiunile de căutare a unui înlocuitor pentru Tavares sunt normale în anticiparea expirării contractului său în ianuarie 2026, și că este posibil ca actualul CEO să rămână în funcție și după acea dată.
Carlos Tavares, care conduce Stellantis de la crearea sa la începutul anului 2021, a făcut din acesta unul dintre cele mai profitabile grupuri din industrie. Cu toate acestea, el a fost presat recent de acționari să corecteze activitatea operațiunilor nord-americane aflate în dificultate. Vânzărilor și profitului grupului în această zonă au înregistrat scăderi record și au făcut ca prețul acțiunilor grupului să scadă drastic.
Conform Reuters, o sursă apropiată președintelui Stellantis, John Elkann, care este și cel mai mare acționar prin intermediul holdingului EXOR al familiei Agnelli, a declarat că declanșarea căutărilor pentru un nou CEO nu au legătură cu performanțele nesatisfăcătoare ale companiei. El a menționat și că procesul de căutare a unui înlocuitor pentru Tavares va fi lung și complicat.
Oficialii EXOR au refuzat să comenteze informațiile privind posibila înlocuire a lui Carlos Tavares.
Recent, Natalie Knight, directorul financiar al Stellantis, a declarat la o conferință virtuală BofA Securities că producătorul auto își propune să reducă stocurile sale din SUA cu 100.000 de vehicule până la începutul anului viitor după ce a le-a redus deja cu aproximativ 40.000 de unități în iulie și august.
„Trăim vremuri foarte dificile în care vor exista învingători și învinși, iar o mare parte din a fi câștigător înseamnă a fi ultimul om care rămâne în picioare”, a declarat Knight, adăugând că disciplina în materie de prețuri și stocuri va fi o parte esențială a strategiei producătorului auto de a face față dificilei tranziții către vehicule electrice.
„Când vremurile sunt grele, ai fricțiuni peste tot”, a mai spus Knight, adăugând că își dorește ca acționarii să vadă 2024 drept un an de tranziție, nu ca o nouă normalitate pentru grup.
Stellantis a anunțat anterior că stocurile totale ale grupului se ridicau la aproximativ 1,4 milioane de vehicule la sfârșitul primului semestru, atunci când profitul său operațional ajustat a scăzut cu 40% din cauza unei performanțe slabe în America de Nord, principalul său motor de profit.
Tavares a vizitat SUA luna trecută cu intenția de a crea un plan pentru a readuce acțiunile în creștere. CEO-ul Stellantis a impus o strategie agresivă de reducere a costurilor care a dus la o ușoară reducere a numărului de salariați. Conducerea companiei va continua să restructureze afacerile grupului în următorii ani.
Natalie Knight a menționat și că producătorul auto va încerca să se aprovizioneze în proporție de 80% din țările cu costuri reduse, un efort care ar trebui să reducă semnificativ cheltuielile.
Deși directorul financiar a recunoscut că prima jumătate a anului a fost dificilă pentru Stellantis, ea a declarat că se așteaptă la o îmbunătățire a condițiilor actuale până la sfârșitul anului 2024.