Cartelul angajărilor la Renault. Dacia, implicată în scandal!

Renault

Un scandal de proporții lovește industria auto din România. Libertatea semnalează existența unui cartel al angajatorilor, în fruntea căruia se află Renault. Dacia este implicată în rețeaua care blochează piața muncii.

Libertatea a făcut publice email-urile ilegale prin care candidații pe anumite posturi sunt refuzați din startul procedurii de recrutare, pentru că au lucrat, la un moment dat, pentru firme subcontractoare, îngrădindu-le astfel dreptul la muncă. Compania ar fi încheiat înțelegeri cu alte firme din domeniul auto pentru a nu-și lua angajații și pentru a ține salariile la un nivel cât mai mic posibil.

Plouă torențial într-o hală din uzina Dacia. VIDEO

Mai multe mail-uri dezvăluite de Libertatea redau modul în care sunt respinse persoane care își arată interesul pentru diverse posturi din cadrul Renault și motivația neluării în calcul a acelor candidați. Libertatea dezvăluie și o listă lungă de companii implicate în înțelegerea ilegală, așa cum numește șeful Consiliului Concurenței astfel de practici. Renault poate primi astfel o amendă de până la 10% din cifra de afaceri.

Și Dacia este implicată în scandal, prin compania sa de recrutare, Rian Partners. “Dacă pe CV apare că lucrezi la Dacia și aplici la ei pentru un post la un furnizor, elimină automat CV-ul”, a declarat pentru Libertatea un candidat care a primit un răspuns prin care era anunțat că este eliminat din start.

Unde se mută producția modelului Logan?

Înțelegerea ar funcționa încă din 2013, iar dovadă stă răspunsul negativ primit de un angajat al TEMA Engineering, subcontractat la Akka Technologies, care ar fi dorit să lucreze pentru compania Alten, centrul de inginerie al constructorului francez în România. Inspecția Muncii le recomandă celor afectați de aceste practici să facă plângere către Consiliul Concurenței.

Renault cartel

Cartelul operează și la nivel european. Libertatea arată că mai mulți specialiști români au încercat să se angajeze în Marea Britanie și Franța, dar au primit aceleași răspunsuri ca în România: mutarea lor în acele companii este imposibilă din cauza înțelegerii dintre societăți.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top