Adoptarea normelor WLTP a generat confuzie printre potențialii cumpărători deoarece cifrele de consum oficiale au crescut semnificativ. Cum se explică? Cu ce sunt diferite normele WLTP față de NEDC?
Când constructorii indică valorile de consum vorbim întotdeauna de valorile oficiale măsurate pe bancul de probă. Până în august 2017 procedura utilizată în laborator pe bancul de probe era ciclul NEDC (New European driving cycle).
Acesta data din anii 90 și implica accelerații și viteze destul de limitate. De exemplu, mașina “parcurge” 11 km în circa 20 minute, cu o viteză medie de 34 km/h și atinge 120 km/h pentru doar câteva momente pe traseul extra urban.
Diferențele față de condițiile reale de trafic sunt enorme și acest lucru a fost exploatat la maximum de producători pentru a obține și comunica consumuri foarte scăzute. Iar aceste diferențe enorme de condiții de trafic se transpun și în diferențe foarte mari între consumul oficial și cel real așa.
De la finalul lui 2017 situația s-a schimbat deoarece a intrat în vigoare un nou ciclu WLTP (Worldwide Light Duty Testing Procedure). Conform acestui ciclu, care durează 30 minute și are o “lungime” de 23 km, mașina de test îl parcurge cu o viteză medie mai mare de 46,5 km/h și atinge o viteză maximă de 131 km/h. Este evident că acest test este mai solicitant și diferențele se atenuează în viața reală.
După acest ciclu, consumul măsurat este cu 21% mai mare decât în cazul vechiului ciclu NEDC. Noul ciclu WLTP a intrat deja în vigoare la 1 septembrie 2017.
La modelele care nu s-au reînnoit încă după 1 septembrie 2017, unii producători mai comunică consumurile după normele NEDC sau după ambele norme. Însă pe măsură ce gama de modele se reînnoinește se comunică doar consumurile după normele WLTP.
Normele WLTP sunt mai apropiate de situațiile din viața reală dar totuși există în continuare diferențe între consumul real și cel oficial. Dacă înainte aceste diferențe mergeau până la 80-100% acum diferențele ajung la 30-50%.