Prognoza meteo anunță un val de frig în toată țara în această săptămână. Urmează zile cu lapoviță și ninsoare în zonele de munte și minime de până la 0 grade. Este momentul să ne pregătim de înlocuirea anvelopelor de vară.
Chiar în zonele în care nu vor ajunge precipitații specifice iernii, cauciucurile de iarnă asigură o rulare mai performantă, pentru că reacționează corespunzător în situații limită de frânare, accelerație sau schimbare bruscă a direcției, datorită structurii lor. Compușii din structură le permite să rămână moi la temperaturi mici. Anvelopele de vară se vor întări, iar în situații extreme, nu vor oferi rezultatul la care se așteaptă cel aflat la volan.
Poți cumpăra un set de anvelope de iarnă cu aproximativ 1000 de lei, dacă ai jante cu dimensiunile R15/R16. Prețurile cresc pe măsură ce cresc dimensiunile jantelor.
Test drive Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi – Hai afară la zăpadă
Conform Codului Rutier, circulația pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei fără anvelope corespunzătoare reprezintă o contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea, șoferul rămâne fără certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori fără dovada înlocuitoare a acestuia.
Conform Codului Rutier, sunt acceptate și anvelopele all season.
Cum sunt inscripționate cauciucurile de iarnă?
Anvelopele de iarnă trebuie să poarte următoarele simboluri certificate de Registrul Auto Român (RAR):
- M+S;
- S.;
- M&S.
Litera “M” vine de la “Mud” (“Noroi”, în limba engleză), în timp ce litera “S” face referire la “Snow” (“Zăpadă”).
Când te programezi la service?
Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 5/2001, utilizarea cauciucurilor de iarnă nu este condiționată de o anumită perioadă de timp, ci de starea carosabililui.
Anterior, termenul pentru înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă era data de 1 noiembrie a fiecărui an, în timp ce termenul limită pentru trecerea la anvelopele de vară era 1 martie. Dar acest amendament a fost eliminat, pentru că temperaturi scăzute și precipitații care pot influența decisiv performanțele anvelopelor pot să apară și în luna octombrie, și în aprilie.
Pregătește-ți mașina pentru sezonul rece
Este ideal să te programezi la service înainte ca temperaturile să ajungă la minime sub 7 grade Celsius, chiar dacă asfaltul rămâne uscat. Acest lucru este important atât pentru a putea rula în condiții optime, cât și pentru a evita cozile uriașe care se formează, în această perioadă, la service-urile de roți.
Sursă foto: Poliția Română/Facebook