Ce drepturi îți conferă asigurarea RCA pentru autoturisme

RCA asigurare-autoexpert.ro

Toată lumea știe că, pentru a deține un autoturism în România (și nu numai), ești obligat să închei o poliță de asigurare obligatorie auto, așa numitul RCA pentru autoturisme. Lipsa unei astfel de asigurări duce la amenzi între 1000 și 2000 de lei, dar și la pedepse suplimentare, precum reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare, dacă persiști în ilegalitate și în termen de 30 de zile de la primirea amenzii.

Știm, așadar, care ne sunt obligațiile vis-a-vis de asigurarea RCA autoturisme. Dar care ne sunt drepturile?

Multă lume nu știe, dar încheierea poliței de asigurare RCA pentru autoturisme îți conferă și drepturi, nu doar obligații. De exemplu, scrie site-ul cars.ro, asiguratorul este obligat să meargă în localitatea indicată de păgubit pentru a constata dauna, indiferent de dimensiunea avariei autovehicului  – inclusiv pentru avarii minore. Așadar, asiguratorul este obligat de legislația în vigoare să constate dauna chiar în locul indicat de păgubit, în caz de accident, în cel mult cinci zile lucrătoare de la notificarea trimisă de acesta.

Această obligație a asiguratorului nu este condiționată în niciun fel de existența unei relații contractuale între acesta și unitatea service la care tu, ca păgubit, decizi să-ți repari mașina. Așadar, ai libertate deplină să îți alegi ce service dorești pentru repararea daunelor.

Dacă asiguratorul RCA autoturisme nu constată daunele în cele cinci zile de la notificare, păgubitul poate trece la repararea vehiculului înainte de constatarea daunei. E indicat însă, să cheme un expert tehnic auto pentru consemnarea avariilor și a altor elemente necesare la dosarul de daună, mai amintește sursa citată.

Păgubitul își poate efectua reparațiile la orice service autorizat de RAR, indiferent care sunt recomandările făcute de asigurator. Iar acesta din urmă este obligat să achite costul reparațiilor în contul unității service, indiferent dacă service-ul are sau nu un contract de decontare directă cu asiguratorul.

Un alt drept al tău, ca păgubit, în cazul unui accident, despre care nu foarte multă lume știe este următorul: poți închiria un autovehicul din aceeași clasă sau dintr-o clasă inferioară vehiculului avariat pe durata reparațiilor service, iar asiguratorul are obligația să achite costurile închirierii acestei mașini.

Așadar, în cazul unui accident în care tu ai fost păgubitul, ține cont de aceste drepturi ale tale în relația cu asiguratorul RCA pentru autoturisme. Alege-ți singur service-ul la care îți efectuezi reparațiile, întrucât cele agreate de asiguratori sunt constrânse prin contractul cu acesta să accepte piese puse la dispoziție de către furnizorii agreați de companiile de asigurări. Riști astfel ca principiul dominant în această relație contractuală să fie cel al prețului cel mai scăzut, nu al calității.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top