Ce înseamnă leasing? Tipuri, avantaje, contract și condiții

avantaje leasing auto schunn

Achizitia unei masini in leasing reprezinta o practica tot mai intalnita pe piata auto din Romania. Datorita avantajelor oferite, dar si oportunitatilor pe care le creeaza, tot mai multi apeleaza la aceasta metoda de achizitie, atat din randul persoanelor fizice, cat mai ales din randul entitatilor juridice.

Dupa cum probabil ca anticipezi deja, operatiunea de achizitie a unui autoturism in leasing este reglementata la nivel guvernamental, fapt ce atrage dupa sine o serie de termeni si conditii de indeplinit pentru ambele parti implicate in operatiune (locator si locatar), dar si insusirea temeinica a bagajului informational specializat, pentru a avea garantia incheierii unui contract de pe urma caruia sa obtii beneficiile asteptate.

In ceea ce urmeaza vei deprinde informatii importante despre operatiunea de achizitie a unei masini in leasing, care te vor ajuta sa iei o decizie favorabila in aceasta directie si, mai mult, sa te asiguri sa beneficiezi de toate drepturile care ti se cuvin, dar si sa fii la current cu responsabilitatile pe care le ai.

Concret, vei regasi informatii referitoare la:

  • Ce este leasing-ul
  • Cate tipuri de leasing exista
  • Care sunt avantajele leasing-ului
  • Cateva conditii contractuale
  • Ce cuprinde contractul de leasing

Ce este leasing-ul?

Leasing-ul auto reprezinta o operatiune comerciala prin care o parte – denumita locator sau finantator –  transmite celeilalte parti – denumita locatar sau utilizator – la solicitarea acesteia din urma, contra unei plati periodice – denumita rata de leasing sau redeventa – dreptul de folosinta al unui autoturism al carui proprietar ramane pentru o perioada determinata de timp, stipulata in mod obligatoriu in contract.

Tipuri de leasing

Leasing financiar

Leasing-ul financiar reprezinta o forma de achizitie a unui autoturism prin intermediul unui imprumut, rambursat apoi in rate, intr-o perioada de timp stipulata in contract.

Pe perioada contractului, proprietarul masinii ramane firma de leasing. In cazul unui leasing financiar, la finalul contractului, ai posibilitatea de a trece masina in proprietatea ta.

Leasing operational

Aceasta forma de leasing difera de leasing-ul financiar prin faptul ca exclude posibilitatea de a intra in posesia autoturismului la finalul perioadei contractuale. Astfel, leasing-ul operational este o forma de imprumut care se aseamana mai mult cu serviciul de inchiere auto.

Rata lunara de achitat va fi stabilita in functie de anumiti parametri precum rulajul anual, marja uzurii, dobanda sau durata contractului si va continue atat valoarea propriu-zisa a ratei, cat si suma aproximativa pentru intretinerea si asigurarea autoturismului.

Avantajul consta in faptul ca, la finalul contractului, nu vei fi nevoit sa iti asumi riscul de revanzare a autoturismului, acesta fiind asumat de firma de leasing. De asemenea, ai posibilitatea de a-ti alege o noua masina, urmand acelasi principiu de creditare.

Avantaje leasing

Avantajele oferite de serviciile de achizitie auto prin leasing sunt localizate atat pe partea de fiscalitate, cat si in ceea ce priveste administrarea resurselor financiare.

  1. Beneficii fiscale

Prin achizitia unui autoturism in leasing beneficiezi de deductibilitate in ceea ce priveste platile de leasing, in conditiile prevazute de legile in vigoare. Discutam, in acest caz, despre amortizare, dobanzi, asigurari, diferentele de curs valutar, TVA – esalonarea TVA-ului pe intreaga perioada a contractului de leasing.

  1. Administrarea resurselor

Serviciile de leasing iti ofera posibilitatea de a alege valoarea avansului, durata perioadei contractuale si periodicitatea ratelor, in functie de nevoile si posibilitatile tale.

Astfel, iti poti crea un plan personalizat prin care sa eliberezi si sa utilizezi resursele financiare proprii intr-un mod flexibil, dar si sa le redirectionezi catre dezvoltarea altor investitii sau proiecte personale.

De asemenea, datorita faptului ca rata de leasing este fixa, beneficiezi de cadrul propice pentru a-ti programa intr-un mod mai riguros cashflow-ul.

Mai mult, ai posibilitatea de a integra autoturismul achizitionat ca asset in procesul personal de generare a veniturilor. Astfel, autoturismul poate contribui in mod activ la plata ratelor de leasing.

  1. Rapiditate si accesibilitate

Incheierea unui contract de leasing presupune de cele mai multe ori o procedura rapida si accesibila si solicitarea unei documentatii simplificate, ceea ce duce la preaprobarea rapida a solicitarii, mai ales in cazul persoanelor juridice, unde documentatia solicitata este extrem de redusa.

Rapiditatea procedurilor iti confera, astfel, accesul imediat la folosinta autoturismului.

Contract si conditii leasing

Conform legii in vigoare, incheierea unui contract de leasing se realizeaza pe o perioada care nu trebuie sa fie mai mica de 12 luni si nu trebuie sa exceada o perioada de 60 de luni.

In Romania, operatiunea de leasing este reglementata de OG 51/1997, ceea ce inseamna ca actul contractual incheiat intre cele doua parti (locator si locatar) trebuie sa se supuna conditiilor legale mentionate.

Conform ordonantei in vigoare, contractele de leasing se impart in doua categorii distincte:

  • contract de leasing financiar
  • contract de leasing operațional

In principiu, indiferent de natura contractului, acesta mai cuprinde:

  • Momentul la care incepe si la care se termina operatiunea de leasing
  • Partile implicate in operatiunea de leasing
  • Obligatiile partilor implicate
  • Raspunderea partilor stipulate in contractul de leasing

Conditii pentru rezilierea contractului de leasing

Potrivit legii in vigoare care reglementeaza operatiunea de leasing, contractual poate fi reziliat la initiative ambelor parti, astfel:

Compania de leasing poate cere si efectua rezilierea contractului daca:

  • Locatarul incalca in mod esential clauzele contractului
  • Locatarul a luat decizia sa dizolve sau impotriva acestuia a fost intetat process de insolvabilitate.

De cealalta parte, locatarul are dreptul legal de a solicita rezilierea contractului daca:

  • Bunul solicitat nu i-a fost furnizat in termenul mentionat in contract
  • Bunul solicitat nu corespunde calitatii, ansamblului de piese si accesorii, dar si altor conditii de furnizare, ori clauzelor din contract
  • Compania de leasing incalca in mod esential alte clause contractuale.

Tinem sa mentionam ca informatiile prezentate in acest articol, desi reflecta definitii, termeni si conditii in conformitate cu o situatie reala, iti recomandam sa apelezi la o firma specializata care ofera servicii de leasing si, astfel, te poate pune la current cu absolut toate informatiile necesare pentru a initia si incheia o operatiune de leasing in deplina siguranta.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top