În ultimii ani tot mai mulţi automobilişti renunţă la jantele din oţel şi cumpără jante din aliaje de aluminiu.
Potrivit părerii multor automobilişti, mai ales a celor tineri, utilizarea jantelor din aluminiu (sau din aliaj uşor, cum mai sunt cunoscute) constituie o importantă îmbunătăţire care poate fi adusă aspectului unei maşini, conferindu-i acesteia o personalitate deosebită şi o alură mai sportivă, mai dinamică, şi, totodată un design mai atractiv.
- Creşterea vânzărilor jantelor din aliaje uşoare în ultimii ani se datorează și altor avantaje importante pe care le oferă acestea.
-Sunt mai rezistente la lovituri decât cele confecţionate din tablă de oţel.
-Asigură o mai bună ventilaţie şi răcire a frânelor la nivelul roţilor.
– Prezintă o greutate mult mai mică faţă de cele din oţel, producând astfel scăderea greutăţii întregii maşini, ceea ce are implicaţii pozitive asupra manevrabilităţii, a reducerii consumului de combustibil şi a scăderii noxelor.
– Sunt utilizate pe scară largă pe maşinile de curse. Astăzi este de neimaginat o lume a sporturilor auto de performanţă, care să nu beneficieze de avantajele jantelor din aluminiu. Aliajul folosit pentru fabricarea acestora este constituit în principal din aluminiu în combinaţie cu câteva procente din alte metale (magneziu, crom, nichel etc.).
-Pot fi realizate într-o gamă largă de modele şi dimensiuni ce acoperă toate cerinţele estetice ale beneficiarilor.
– Fiind mai aspectuoase faţă de cele fabricate din oţel sunt dorite de marea majoritate a automobiliştilor cu dare de mână, cu scopul de a fi în pas cu moda şi noutăţile din domeniu schimbând look-ul maşinii personale şi mărindu-i performanţele dinamice. În plus, la folosirea lor nu se mai impune achiziţionarea de capace suplimentare .
2. Trebuie să amintim şi dezavantajele jantelor din aluminiu
-Preţul de cost al unei jante din aluminiu este mult mai mare faţă de cel al unei jante de aceleaşi dimensiuni din oţel (la unele modele poate ajunge chiar de 3-4 ori mai mare!).
-Fragilitatea jantelor din aluminiu se manifestă mai ales la şocurile mari. La primirea unei lovituri puternice janta din aluminiu se sparge, spre deosebire de cea din oţel care doar se îndoaie şi poate fi îndreptată mai uşor.
-Amintim şi de costurile mai mari pentru întreţinerea, repararea sau recondiţionarea jantelor din aluminiu. Toate costurile de vulcanizare, îndreptare, centrare sau echilibrare sunt mai mari la roţile cu jante din aluminiu. O jantă din aluminiu, chiar fisurată uşor, necesită îndreptarea sau sudarea în atmosferă protectoare specială, cu electrozi din aluminiu, ceea ce măreşte şi costul manoperei. În cazul în care defecţiunea jantei este importantă se impune înlocuirea ei cu alta nouă ceea ce implică o altă cheltuială importantă.
-Un dezavantaj important pentru utilizatori îl constituie şi atracţia deosebită ce o exercită roţile cu jante din aluminiu asupra hoţilor. Fiind mult mai aspectuoase şi mai scumpe aceştia le consideră mult mai rentabile pentru a fi furate şi revândute prin târguri.
Acum, cunoscând avantajele şi dezavantajele achiziţionării şi utilizării jantelor din aluminiu faţă de cele din oţel, concluzia alegerii jantelor vă aparţine.