Este interzisă circulația autovehiculelor care nu au Inspecția Tehnică Periodică valabilă pe drumurile publice. Noile reguli din Codul Rutier îi amenință cu sancțiuni drastice pe șoferii care uită de ITP.
Începând cu acest an, autovehiculele noi vor efectua Inspecția Tehnică Periodică la 3 ani, cele cu o vechime mai mică de 12 ani – la doi ani, iar cele care au depășit vârsta de 12 ani, vor fi nevoite să se prezinte la un centru service la fiecare 12 luni. Prețurile pentru efectuarea unui ITP variază între 80 și 150 de lei, în funcție de dotările stației de verificare și de tipul autovehiculului.
Cum se obține un nou certificat de ITP?
Dacă ștampila care acoperă anul în curs lipsește de pe certificatul de înmatriculare, șoferul va primi o amendă pentru ITP-ul expirat și o alta pentru conducerea vehiculului în timpul suspendării înmatriculării. Totalul amenzilor ajunge astfel la 5.800 de lei.
Începând cu anul trecut, cei care sunt prinși de poliție cu autoturisme care nu au ITP-ul valabil se aleg și cu talonul, și cu plăcuțele confiscate și vor fi nevoiți să cheme o platformă pentru a deplasa mijlocul de transport.
Cum se evită suspendarea înmatriculării? Aplicația pentru verificare
Suspendarea dreptului de circulație încetează automat atunci când vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică, iar certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare vor fi restituite imediat de către poliția rutieră.
Ce acte trebuie să prezinți la efectuarea ITP-ului?
– cartea de identitate a vehiculului (CIV) în original;
– certificatul de înmatriculare în original;
– asigurarea civilă obligatorie RCA;
– bulletin/card de identitat al persoanei care se prezintă la service cu mașina.
Un proiect de lege depus la Senat pe 5 iunie, propune efectuarea inspecției tehnice periodice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, și peste hotare.