Numerele de înmatriculare se atribuie la rând, în ordine crescătoare. Acesta este compus din indicativul județului sau al municipiului București, numărul de ordine, format din cifre arabe, și o combinație de trei litere cu caractere latine majuscule.
Românii sunt foarte pretențioși atunci când vine vorba despre alegerea numărului mașinii. Aceștia preferă să-și personalizeze numărul, astfel încât acesta să le reflecte personalitatea. Ei bine, aici problema este mai complexă decât vă așteptați și spun asta pentru că românii nu duc lipsă de imaginație. Dacă unii preferă numele mic, alții vor plăcuțe cu numere bizare sau chiar cu tentă sexuală. Însă inventivitatea românilor este îngrădită de niște reguli, pentru că există un Dicționar al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare, care funcționează la nivelul întregii țări și care cuprinde 1528 de combinații interzise. Printre acestea sunt incluse prescurtările unor instituții precum Poliția Română (POL) sau Camera Deputaților (DEP).
Interzise următoare combinații de litere COY, MUE, PUL, CUR, COW și alte combinații cu conotație sexuală . De asemenea, sunt interzise combinațiile care încep cu litera I sau O, pentru că sunt ușor confundate cu 1 și 0.