Cei mai periculoși șoferi sunt în județul…?

accident

De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă irite un șofer, ca apoi, privind plăcuța de înmatriculare, să ”felicitați” întreg județul? Ei bine, acum avem certitudinea că șoferii din anumite zone sunt mai predispuși să cauzeze accidente, decât alții. Să vedem cine ”nu știe cu volanul”, de unde vin cei mai periculoși șoferi și care sunt explicațiile.

Deloc neobișnuit, cei mai buclucași șoferi sunt bucureștenii, unde, conform Autorității de Supraveghere Financiară, frecvența daunei este de 6,78%. Normal, aș spune, cunoscând circulația din Capitală. Locul al doilea este ocupat de Constanța, cu 6,4%, iar acest fapt mă face să mă întreb…dacă s-ar contoriza și mașinile constănțenilor înmatriculate în Bulgaria, unde s-ar ajunge? Moldovenii nu se lasă și punctează prin Iași, cu 6.27%, urmați de ilfoveni, cu 5,89%.

Cei mai ponderați șoferi locuiesc în centrul și nord-vestul țării, iar asta se reflectă din plin și în numărul accidentelor. Sălăjenii, cu o frecvență de 3,42%, urmați de șoferii din Covasna, cu 3,15% și cei din Harghita, care, cu 2,84%, sunt cei mai siguri șoferi din România! …sau poate merg mai puțin cu mașina, n-am idee. Totuși, când scot mașina din garaj, o fac lată: dauna medie în Sălaj a fost de 9-10.000 lei, în timp ce în Argeș, București, Cluj și Sibiu, s-a încadrat între 4.000 și 5.000 lei.

Cei mai periculoși șoferi accident

Un lucru e cert: mașinile puternice sunt mai periculoase, daunele provocate de cele mai mari de 2,5 litri având frecvența de 7,91% (dauna medie – 8511 lei), mai mult decât dublu, raportată la frecvența de 3,78% printre printre mașinile cu motoare sub 1,2 litri (dauna medie – 5283 lei).

Cine n-are bătrâni, să-și cumpere, mai ales că grupa de vârstă de peste 40 de ani produce accidente în numai 4,59%, în timp ce tinerii sub 25 de ani sunt recordmeni, cu 6,15%. Totuși, grupa de vârstă 36-40 de ani a produs cele mai puține accidente (3,56%), fapt care indică o creștere a riscului în grupa de peste 40 de ani, direct proporțională cu înaintarea în vârstă.

Concluzia: feriți-vă de tinerii cu mașini puternice, înmatriculate în București! Ei dețin toate ”atuurile” care au produs cele mai multe accidentele între 2013 și 2015.

 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top