Toate vehiculele de pe acest teren au făcut odată parte dintr-o colecție privată. Acum ruginesc în cimitirul de masini rusești.
Volga. Moskvich. Lada. Găsești de toate aici! Însă niciuna nu mai e în stare de funcționare. Le poți vizita, dacă iei legătura cu autoritățile locale din Stavropol, oraș aflat în sud-vestul Rusiei.
E nevoie de o programare prealabilă, pentru că întreaga ”colecție” se află pe un teren privat. Odată a fost parte dintr-o colecție particulară. Ceea ce nu înțelegem e cum de au dispărut atâtea piese de pe ele, deși se află în paza autorităților locale.
➡ Cum arată un cimitir auto în Dubai 💡
Acum ceva timp, întregul parc auto a fost disponibil la vânzare, pentru suma de 4000 de dolari, dar nu au existat cumpărători. Numai că nimeni nu a fost dispus să plătească suma (modestă, de altfel). E ciudat, pentru că, la câte zeci de tone cântărește colecția, scoteai profit și dacă o vindeai ca fier vechi.
Sunt câteva impedimente majore în a restaura exemplarele din cimitir. Primul – starea de degradare este mult prea mare ca să merite efortul financiar. Al doilea – toate actele exemplarelor s-au pierdut. Lipsesc și piese de pe ele, iar a le aduce în UE ar fi pură nebunie. Poate doar ca piese de rezervă pentru rarele exemplare înmatriculate, caz în care nu ar merita transportul.
Cimitirul de mașini rusești – modele alese
Pe lângă modele uzuale, destinate populației, în cimitirul de mașini rusești există și unele exemplare alese. Acestea sunt limuzine ce odinioară deserveau conducerea URSS-ului. Printre ele – GAZ-14 Chaika și GAZ-12 ZIM. Nici măcar acestea nu ar merita efortul restaurării, pentru că nu sunt excesiv de scumpe pe piața europeană. De exemplu, GAZ-14 Chaika are prețuri de 15-25.000 de euro, în funcție de stare, dar înmatriculat și cu acte în regulă. Adică, probabil, suma pe care ai investi-o în restaurare, fără a obține profit.
Există și exemplare străine în cimitir, precum BMW-uri 321 și 340, Mercedes-Benz W114 și Opel Kapitan.