Codul Rutier primește o serie de schimbări de substanță. Una dintre cele mai importante spune că dacă nu avem taxele plătite la timp, nu vom avea voie să mai circulăm cu mașina și, în plus, vom primi și amenzi usturătoare.
Să clarificăm situația: este vorba de mașinile proaspăt cumpărate, ale căror taxe de înmatriculare și deținere vor trebui achitate în maximum 60 de zile de la cumpărare. Altfel, înmatricularea este suspendată.
Cum va ști Poliția că nu ne-am plătit taxele? Simplu: va exista o bază de date comună a autorităților fiscale și Poliției, care va anunța imediat orice depășire a termenului stipulat în lege.
”Autoritatea competentă transmite autorităţilor fiscale competente situaţia vehiculelor înscrise/transcrise în evidenţele proprii, în primele 5 zile ale lunii pentru luna precedentă. În termen de 60 de zile de la data înscrierii/ transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a unui vehicul, titularul certificatului de înmatriculare este obligat să-şi îndeplinească obligaţiile de natură fiscală/financiară prevăzute de lege cu privire la deţinerea şi înmatricularea vehiculelor”, spune proiectul ordonanţei de urgenţă.
Autoritățile fiscale vor anunța Poliția dacă titularul certificatului de înmatriculare n-a achitat taxele în decursul a 60 de zile, iar înmatricularea mașinii va fi suspendată:
”Înmatricularea vehiculelor se suspendă de drept, în cazul proprietarilor care nu şi-au îndeplinit în termen obligaţiile, începând cu prima zi după împlinirea acestui termen. Autorităţile fiscale competente comunică autorităţii competente îndeplinirea obligaţiilor restante, în termen de 48 de ore de la îndeplinirea acestora. La primirea comunicării, autoritatea competentă revocă măsura suspendării înmatriculării”.
Dacă totuși decideți să circulați și după cele 60 de zile fără să vă plătiți taxele, săvârșiți o contravenție și riscați să primiți de la 9 la 20 de puncte, amendă de la 1125 la 2500 de lei și reținerea certificatului și plăcuțelor de înmatriculare.
Acum, se ridică două întrebări. În ipoteza că proiectul de lege va fi votat, în cât timp se vor unifica cele două baze de date? Apoi, în ipoteza că perioada de grație de 60 de zile se va apropia de expirare, n-ar fi corect să fie anunțat și proprietarul înainte de a i se radia mașina?
Oricum, legea nu-i vizează pe cei care-și cumpără mașinile pentru a le folosi, și care-și plătesc repede impozitul, ci pe cei care le cumpără pentru a le revinde și nu-și plătesc datoriile la timp. Se va reglementa astfel și problema amenzilor care, în loc să ajungă la noul proprietar, ajung la fostul, pe motiv că actele nu au fost perfectate.
Sursa: Capital