Comisia Europeană nu a primit încă o cerere formală pentru finanțarea lucrărilor la centura Bucureștiului, au declarat, luni, surse din executivul comunitar după ce s-a scurs o săptămână de la termenul avansat de premierul Viorica Dăncilă pentru transmiterea dosarului prin care România ar fi trebuit să ceară banii europeni pentru șantier.
Pe 11 octombrie, premierul Viorica Dăncilă spunea că luni, 15 octombrie, ar fi urmat ca România să trimită la Comisia Europeană dosarul pentru finanțarea centurii Capitalei.
Numai că luni seara, pe 22 octombrie, Comisia Europeană nu primise nicio cerere formală de la guvernanții români.
“Comisia nu a primit încă o cerere formală pentru centura bucureșteană, însă serviciile Comisiei se află în contact constant cu autoritățile române. Autoritățile române au informat serviciile Comisiei că CNAIR, beneficiarul proiectului, a a trimis cererea de proiect la Ministerul Transporturilor, în calitatea acestuia de Organism Intermediar al Programului de Infrastructură Mare 2014-2020. De asemenea, Ministerul Transporturilor a însărcinat JASPERS, grupul independent de experți din cadrul Băncii Europene de Investiții (BEI) de a ajuta la pregătirea unor proiecte de calitate finanțate de UE, să efectueze o verificare finală a calității documentației proiectului. Prin urmare serviciile Comisiei speră să primească proiectul în cursul săptămânilor următoare, odată ce toate controalele de pe partea românească vor fi finalizate” – au declarat surse din Comisie, pentru HotNews.ro, luni, 22 octombrie.
Centura Capitalei a făcut subiectul și unui schimb acid de replici între Primăria Generală și Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR).
“Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea continuă să lanseze acuzații la adresa CNAIR, fără a verifica informațiile și fără argumente reale. Deși i s-a explicat atât formal cât și informal care este parcursul unei cereri de finanțare europeană, aceasta revine cu acuze bazate pe informații prezentate trunchiat. De aceea ne vedem obligați ca pentru corecta informare a opiniei publice să reamintim procedura legală necesară obținerii fondurilor europene destinate inclusiv obiectivelor Centurii București (autostrada de Centura București Sud, pasajele Mogoșoaia, Domnești, Berceni și Oltenița, lărgirea la 4 benzi a secțiunilor cuprinse între A1 și DN7,DN2 și A2 și A1 și DN5, aflate pe actuala Centură a Capitalei)” susține CNAIR.