Comparativ SUV-uri mici: Citroen C3 Aircross vs Kia Stonic vs Seat Arona vs Opel Crossland X (video)

Stonic, C3 Aircross, Arona, Crossland x

Comparativ SUV-uri mici: Citroen C3 Aircross vs Kia Stonic vs Seat Arona vs Opel Crossland X. Perfecte pentru oraș, economice pe autostradă, confortabile pe drum național, capabile de escapade pe drumuri forestiere: nu e de mirare că SUV-urile mici sunt atât de căutate de clienții europeni! Noi am pus în scenă o luptă între cele mai recent apărute modele. Domnilor, porniți motoarele… cu trei cilindri! Text: Bogdan Grigorescu; Foto: Bogdan Paraschiv

Stonic, C3 Aircross, Arona, Crossland x

S-a mai domolit ușor progresul nebun pe care l-au înregistrat SUV-urile mici de-a lungul ultimilor ani. În 2017, am bifat o creștere cu 5% în Europa, față de 9,5% în 2016. Chiar și așa, SUV-urile mici își asigură o porție de 9,7% din totalul de autoturisme comercializate pe bătrânul continent. Desigur, surorile mai scunde din care provin aceste crossovere, hatchback-urile mici, monopolizează vânzările cu o cotă de 18%, dar tendințele arată că, peste doar câțiva ani, balanța va tinde spre echilibru. De ce?

Simplu: pentru că, pe lângă calitățile hatchback-urilor, crossoverele oferă versatilitate, confort și robustețe, valori extrem de apreciate, care vor fura clientela clasei mici. Ultima parte din 2017 a fost marcată de apariția unor jucători noi, (aparent) fără tradiție. Doar aparent, pentru că Citroën C3 Aircross și Opel Crossland X beneficiază de experiența grupului PSA (Peugeot 2008 este al doilea cel mai de succes model din segment), iar Seat Arona are în spate gigantul VW, care a anticipat boom-ul încă din 2004, lansând modelul Polo Fun/Cross Polo. Singurul care pornește de la zero este Kia Stonic.

Citroën C3 Aircross

Stonic, C3 Aircross, Arona, Crossland x

Opriți Pământul, vreau să cobor! În grupul prichindeilor de azi s-a insinuat un extraterestru: C3 Aircross este o prezență remarcabilă, care șochează de la prima vedere prin masivitatea designului, susținută de protecțiile caroseriei în cel mai pur stil off-road. Șinele de pe plafon îl ajută să atingă 1,63 m, transformându-l în cel mai înalt combatant de azi, iar ampatamentul mare, de 2,6 m (la fel ca și al fratelui Crossland X) promite confort de top. Urc la volan și descopăr o poziție extrem de înaltă, de unde pot să supraveghez ușor atât traficul, cât și obstacolele de pe porțiunile off-road, iar selectorul Grip Control cu cinci programe (Standard, Snow, All-Terrain, Sand și ESP Off, 340 euro la pachet cu asistent la coborârea pantelor) care optimizează tracțiunea în funcție de tipul drumului, mă ajută să „pășesc” mai ușor în zonele alunecoase în care adversarii de azi încep să patineze. Totuși, paradoxal, garda la sol de 17 cm nu este la fel de mare ca la Arona și Stonic, deci abilitățile off-road sunt ușor penalizate.

Nici ergonomia nu este un punct forte, includerea comenzilor climatizării în meniul sistemului multimedia fiind o soluție prea alambicată. Șoferul primește, în schimb, scaun confortabil și cotieră rabatabilă pe spătar, iar pasagerii din spate sunt și mai fericiți: stau foarte sus, de aceea accesul pe banchetă este facil, au la dispoziție cotieră centrală cu suport de răcoritoare, mânere de viraj și parasolare retractabile pentru geamurile laterale. Nu se bucură, însă, de prezența vreunei mufe USB. Portbagajul este un exemplu de spațiu și modularitate: cei 363 litri sunt de top, segmentele banchetei glisează longitudinal pe 15 cm (standard), iar podeaua dublă are două poziții, în cea superioară obținându-se o suprafață plană de încărcare la rabatarea banchetei.

Călătoriile în modelul francez sunt un exemplu de comoditate: suspensia este confortabilă, direcția cu demultiplicare mare (3 ture de volan între capete), puternic asistată (1,4 kg forță necesară rotirii volanului) și transmisia automată care schimbă lin se potrivesc bine cu caracterul mașinii. Motorul de 1,2 litri este rafinat și silențios, cu rezerve bune de putere și o forță de tracțiune care începe să se facă simțită de la 1.500 rpm. PSA a investit mult în dezvoltarea sa (a câștigat în 2015, 2016 și 2017 titlul Motorul Anului), dotându-l cu un arbore de echilibrare care anulează vibrațiile. Totuși, el trebuie să se lupte cu suprafața frontală mare și cu greutatea apreciabilă, de aceea rămâne în urmă la capitolele consum și demaraje. În plus, centrul de greutate ridicat produce un ruliu accentuat pe viraje.

Kia Stonic

Stonic, C3 Aircross, Arona, Crossland x

Dinamica este punctul forte al lui Stonic: coreeanul atacă virajele cu o poftă nebună, bazându-se din plin pe cea mai scundă caroserie din grup (1,52 m) și pe direcția cu cea mai mică demultiplicare (2,7 ture de volan între capete). Surprinzător, deși arată ca un hatchback, garda la sol de 18,3 cm (dacă este echipat cu anvelopele pe 17 inci) este a doua cea mai mare din grup, asigurându-i capacități de trecere nebănuite de la volan. Cu cât „tragi” mai tare, cu atât îți dorești mai mult: ambreiajul ține extrem de jos, maneta schimbătorului se mișcă ușor, iar treptele de viteză sunt cele mai scurte din grup (de exemplu, în tr. a VI-a la 2.000 rpm, are 85 km/h, față de Arona, cu 95 km/h și perechea C3 Aircross – Crossland X, cu 100 km/h).

Șoferul se simte mereu în control, pentru că ruliul este foarte mic pentru un crossover, iar limitele aderenței sunt foarte sus, Stonic fiind și cel mai ușor model din test, cu 1.240 kg. Cu adevărat lăudabile sunt și frânele extrem de puternice, care opresc mașina de la 100 km/h în numai 39,1 m (peste 40 m la adversari). În oraș, cel mai mic diametru de bracaj (10,4 m) și vizibilitatea bună spre spate asigură o ușurință remarcabilă la manevrele de parcare. Cel mai puternic motor din test începe să tragă de la 1.700 rpm, vibrațiile tipice arhitecturii cu 3 cilindri fiind perceptibile doar la relanti. Totuși, habitaclul nu are același nivel de antifonare cu al concurenților, de aceea sunetul motorului și zgomotele suspensiei pe denivelări scurte sunt ușor de perceput de călători. Deși suspensia nu zdruncină excesiv, nu se apropie de gradul de confort al celor două modele din grupul PSA.

Viața la bord este plăcută, cu mânere de viraj pentru toate locurile, sistem multimedia cu display de 7 inci standard (navigația costă 678 euro), cele mai late scaune (50 cm) și cea mai generoasă banchetă (șezut de 49/126 cm, spătar lung de 134 cm): pe ea, trei călători călătoresc fără restricții. Nu vor primi, totuși, cotieră centrală, ci doar mufă USB (indisponibilă la adversari). În față, cotiera centrală (62 euro) are spațiu de depozitare inclus, dar incomodează puternic la manevrarea frânei de mână. Deși climatizarea automată este disponibilă doar opțional (108 euro), atât prețul de bază, cât și toate dotările sunt mai ieftine decât la adversari, menținând prețul comparat la cel mai scăzut nivel (18.063 euro). În plus, șoferul primește pentru doar 46 euro volan încălzit, o dotare rarisimă în segment. Toți pasagerii stau extrem de jos, de aceea accesul este puțin mai dificil decât la adversari, dar vizibilitatea nu are de suferit, datorită liniei convenționale a geamurilor laterale. Punctul slab al lui Stonic este portbagajul: are cea mai înaltă margine de încărcare (78 cm), cel mai mic volum (290 litri) și nici nu beneficiază de banchetă glisantă sau cu spătar reglabil în trepte. Totuși, pentru numai 15 euro, puteți primi podea mobilă, care formează o suprafață plană la rabatarea banchetei.

Opel Crossland X

Portbagajul este însă unul dintre punctele forte ale lui Crossland X. Germanul oferă un volum de 348 litri, care se extinde la 494 litri prin glisarea banchetei maxim în față. Mai mult, înclinația spătarului se reglează în patru unghiuri diferite și, evident, se rabatează fracționat, formând o suprafață plană cu podeaua mobilă ridicată la maximum. Locul central de pe banchetă se transformă prin rabatare în cotieră centrală, eliberând un tunel spre portbagaj, util pentru transportul obiectelor lungi și înguste, ca și la C3 Aircross. Spre deosebire de francez însă, unde este disponibilă standard, la german bancheta glisantă cu cotiera inclusă costă 393 euro.

Pasagerii de pe banchetă primesc mânere de viraj și priză de 12 V, iar spațiul în spate este în ton cu cel al adversarilor, ușor mai scăzut la cap (înălțime interioară de 90 cm, sub Arona – 97 cm și Stonic – 94 cm).
În față, ne bucurăm de cel mai luxos și confortabil spațiu din grup: materialele de calitate, în frunte cu bordul acoperit cu plastic moale, nu au egal printre concurenții de azi, iar ergonomia este de top. Scaunele certificate AGR (600 euro) sunt tapițate cu combinație textil/piele sintetică, sunt foarte confortabile și au șezut extensibil, de aceea starea de oboseală se instalează greu.

Șoferul stă sus, la fel ca în C3 Aircross, iar caroseria este foarte înaltă și cea mai îngustă din grup, de aceea, dusă la limită, nu inspiră aceeași încredere precum adversarii săi. Combinată cu cea mai confortabilă suspensie, situația se poate rezuma într-un singur cuvânt: ruliu. E drept, reversul se întâlnește în circulația urbană, unde denivelările de orice fel sunt absorbite excelent (în pofida jantelor pe 17 inci), fapt favorizat și de ampatamentul mare (2,6 m, ca și în cazul francezului). Deși montanții lați ai parbrizului obturează întrucâtva vizibilitatea spre lateral-față, fiind nevoie de mișcarea ușoară a capului la viraje, vizibilitatea spate este bună, datorită lunetei generos dimensionate. De fapt, la condus mașina se comportă aproape ca și C3 Aircross, cu care împarte platforma, motorul și transmisia, dar o mică valoare le diferențiază: coeficientul aerodinamic de 0,349 pentru german, respectiv de 0,376 pentru francez, conform măsurătorilor Quattroruote. Astfel, consumurile sunt ceva mai mici la Crossland X, fără a se ridica totuși la nivelul celorlalți doi adversari. Mai mult, germanii au antifonat mai atent mașina, zgomotele interioare fiind mai scăzute, deși nu egalează valorile obținute de Arona. Din păcate, cea mai mare greutate din grup (1.436 kg) își pune amprenta pe demaraje, mai lente decât ale adversarilor.

Seat Arona

Stonic, C3 Aircross, Arona, Crossland x

Cel mai bine demarează Arona, singurul model care „atinge suta” în mai puțin de 10 secunde. Este impresionant pentru un motor de 1.0 litri, mai ales că propulsorul se dovedește și cel mai economic din grup (6,62 l/100 km consum în test). În plus, este și deosebit de rafinat, fără vibrații și cu cel mai scăzut zgomot interior (56,9 dBA la 50 km/h). Nu, nu beneficiază de arbore de echilibrare, dar folosește tehnologii avansate, precum variatoare de fază pe arborii cu came și curea de distribuție cu fricțiune scăzută și care nu necesită înlocuire, iar rezultatele sunt excepționale. În practică, motorul trage puternic de la 1.700 rpm, iar transmisia manuală se mișcă ceva mai bine decât cea a lui Stonic, deși are curse un pic mai lungi.

Pe viraje și denivelări se simte cea mai închegată, pentru că platforma MQB A0 este cu 30% mai rigidă decât precedenta, fără a folosi ranforsări care s-o îngreuneze, ci doar o tehnologie de ștanțare la cald, combinată cu peste 4.000 puncte de sudură. Incisivitatea pe viraje este comparabilă cu a coreeanului Stonic, cu o direcție un pic mai exactă (deși cu un feedback asemănător) și cu un ajutor de nădejde din partea sistemului XDS oferit standard pentru modelele de peste 100 CP, în fapt un diferențial electronic care îmbunătățește aderența la limită, dar cu o suspensie ceva mai puțin sportivă.

Arona se conduce foarte plăcut și în oraș: are cea mai mare gardă la sol (19 cm), oferă cea mai bună vizibilitate per total (unghi orb total de numai 87° din 360°) și cea mai bună vizibilitate în spate (obstacolul de 70 cm vizibil de la 9,4 m). Păcat de oglinzile laterale de-a dreptul simbolice, care au renunțat la utilitate în favoarea canoanelor de design. Deși plasticele din habitaclu sunt la fel de tari ca și la Stonic și C3, ambianța interioară pare desprinsă din clasa compactă: finisarea nu lasă loc de reproș, comenzile sunt clar grupate, iar display-ul de 8 inci disponibil standard adaugă rafinament.

Habitaclul este foarte aerisit și oferă cea mai mare înălțime interioară (106 cm în față, 97 cm în spate) și cea mai mare lățime în spate (126 cm, ca și la Stonic).Totuși, pasagerii de pe banchetă nu primesc nici mufă USB, nici priză de 12 V, nici mânere de viraj, nici cotieră centrală, iar cotierele de pe uși sunt din plastic tare. Ceva mai în spate găsim un portbagaj cu volum mediu de 334 litri, dar fără opțiunea unei banchete glisante, ca a modelelor grupului PSA. Are, totuși, podea mobilă, care ajută la obținerea unei suprafețe plane la rabatarea banchetei și oferă cea mai joasă margine de încărcare: 69 cm deasupra solului. Prețul? SUV-ul spaniol cu motor de 1,0 litri costă la preț comparat 21.015 euro, o sumă pe măsura calităților pe care le oferă. Atât de mare, încât se apropie periculos de cel al versiunii de 1,5 litri și 150 CP: doar 1.176 euro (la același nivel de echipare).

CONCLUZII

Kia Stonic 1.0 T-GDI Trend MT

Cel mai incisiv model din test oferă deopotrivă un consum foarte bun, un spațiu interior la nivelul concurenților și un sistem excepțional de frânare. Toate acestea vin la cel mai mic preț din grup și cu cea mai avantajoasă garanție. Portbagaj mic si antifonare perfectibilă.

Seat Arona Xellence 1.0 TSI 115 CP

Cel mai economic model din test, cele mai bune demaraje, un sistem multimedia fără egal și un propulsor extrem de rafinat. Vizibilitatea și transmisia sunt de top. Prețul relativ mare și scăpările de detaliu îl penalizează.

Opel Crossland X 1.2 Turbo 110 CP Innovation AT S/S

Ce confort al suspensiei și ce materiale oferă germanul! Pasagerii au parte de un tratament special, iar portbagajul este modulabil și spațios. Motorul trage bine, dar este penalizat de transmisia automată lentă și cu rapoarte lungi. Ruliu mare, vizibilitate slabă.

Citroën C3 Aircross PureTech 110 CP S&S EAT6 Shine

Bun venit într-un SUV adevărat: totul, de la design la tracțiune, dă clasă celorlalte trei modele. Are cel mai mare și modular portbagaj și o suspensie confortabilă. Totuși, distanțele de frânare mai lungi, consumul mare și ergonomia complicată îl penalizează.

Stonic, C3 Aircross, Arona, Crossland x

Verdict AutoExpert

Patru combatanți puternici: agilul Stonic, echilibratul Arona, confortabilul Crossland X și originalul C3 Aircross. Fiecare dintre ei debordează de calități, însă doar unul poate învinge. Chiar dacă cu toții am fost impresionați de Seat Arona, prețul exagerat este un dezavantaj decisiv. Kia Stonic, pe de altă parte, îi suflă în ceafă la unele capitole și îl depășește la altele, fiind totodată cel mai accesibil model din grup. Cei doi reprezentanți ai grupului PSA nu au de ce să plece capul. Dimpotrivă: ambii sunt mai confortabili, mai “SUV” și mai modulari decât adversarii, oferind fie o imagine originală, fie un interior luxos. Nu se simt însă la fel de sigure pe șosea și consumă cam mult. În final, clasamentul depinde de înclinațiile fiecăruia dintre noi.
DATE TEHNICECitroen C3 AircrossKia StonicOpel Crossland XSeat Arona
ModelPureTech 110 S&S EAT6 Shine1.0 T-GDITrend MT 1.2 Turbo 110 CP Innovation ATXcellence 1.0 TSI 115 CP
Motor/nr.cilindriL3, turbo benzinăL3, turbo benzinăL3, turbo benzinăL3, turbo benzină
Cilindree (cmc)1.1999981.199999
Putere maximă?/turație (CP/rpm)110/5.500120/6.000110/5.500116/5.000-5.500
Cuplu maxim/turație (Nm/rpm)205/1.500172/1.500-4.000205/1.500200/2.000-3.500
Transmisiefațăfațăfațăfață
Cutie de vitezeautomată, 6 treptemanuală, 6 trepteautomată, 6 treptemanuală, 6 trepte
L/l/h (mm)4.154/1.824/1.6374.140/1.760/1.5004.212/1.825/1.6054.138/1.780/1.543
Model anvelopeHankook Kinergy 4SWiking WintechBF Goodrich G-Force Winter 2Conti Winter Contact TS810S
Dimensiune anvelope215/50 R17185/65 R15T205/60 R16205/55 R17
Ampatament (mm)2.6042.582.6042.566
Gardă la sol (cm)1718,315,719
Diametru de bracaj (m)10,810,410,710,6
Masă la gol (kg)1.2031.1851.2891.187
Volum portbagaj (l)410-1.289352-1.155410-1.255400-1.280
Accelerație 0-100 km/h (s)10,610,311,89,8
Viteză maximă (km/h)183184187182
Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km)6,7/4,8/5,56,0/4,5/5,06,5/4,8/5,45,9/4,3/4,9
Emisii CO2 (g/km)124115123113
Volum rezervor (l)45454540
MĂSURĂTORI QUATTRORUOTE
Accelerații
0-60 km/h (s)4,54,64,74,3
0-100 km/h (s)11,010,611,3 9,9
0-130 km/h (s)20,016,920,016,5
1 km cu start de pe loc (s)32,931,633,031,6
Reprize
70-90 km/h (în ultima treaptă) (s)4,47,94,78,8
70-120 km/h (în ultima treaptă) (s)11,420,712,721,5
performanțe dinamice
Viteză maximă (km/h)173,8189172,6182,2
Frânare de la 100 km/h
La gol, rece (m)45,6 39,142,141,0
Consum
În ultima treaptă la
90/100/130 km/h (l/100 km)5,74/6,37/9,175,25/5,95/8,755,65/6,09/8,735,15/5,88/8,47
În oraș/drum național/
autostradă (l/100 km)7,87/6,49/8,626,75/5,72/7,927,69/6,29/7,876,37/5,49/8
Consum în test (l/100 km)7,696,677,36,62
Autonomie (km)586674617604
Masă și dimensiuni
Masă măsurată (kg)1.431.241.4361.275
Distribuție mase (%)61-39%60-40%61-39%60-40%
Volum portbagaj (l)363290348334
Zgomot interior
La 50 km/h (dB(A))59,361,959,156,9
La accelerare maximă (dB(A))72,475,371,874,5
COSTURI&GARANȚIE (lei cu TVA)
Impozit anual (lei/an)48404840
Interval revizii (km)25151530
Costuri revizii 60.000 km (lei)1.2171.6652.22.58
Garanție4 ani/100.000 km7 ani/150.000 km2 ani, fără limită de km4 ani/120.000 km
PREȚURI/ECHIPARE (euro cu TVA)
Preț de bază18.516.01717.3518.667
Airbaguri frontale/laterale/cortinăserie/serie/serieserie/serie/serieserie/serie/serieserie/serie/serie
Climatizare manuală/automată-/serieserie/108-/serie-/serie
Radio/CD/Bluetoothserie/-/serieserie/-/serieserie/-/serieserie/serie/serie
Sistem de navigațieserie678550513
Pilot automat/adaptivserie/-77/-serie/-serie/205
Asistent de bandă/unghi mort-/(1)124/297serie/(2)serie/359(6)
Cameră marșarier665(1)77520(2)565(7)
Senzori parcare față/spate(1)/serie-/155250(3)/(3)(7)/serie
Scaune încălzite față20193300(4)360(8)
Geamuri electrice fașă/spateserie/serieserie/170serie/serieserie/serie
Banchetă fracționabilăserieserieserieserie
Jante aliaj 15/16 /17 inch-/serie/serie178/-/456-/serie/--/serie/411
Faruri xenon/LED-/--/--/750(5)-/616
Vopsea metalizată30989400551
Preț comparat (euro cu TVA)19.67518.06319.3721.015

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top