Urmează să plecați cu toată familia în voiaj. Bineînţeles că va trebui să luaţi şi soacra şi copii. Dacă pentru soacră nu vă bateţi capul să vă pregătiţi cine ştie ce, pentru voiajul copiilor, indiferent de vârstă, trebuie să luaţi câteva măsuri de precauţie pe care le enumerăm mai jos.
Înainte de plecare
Pregătiţi-le o sacoşă cu jucăriile preferate pentru a le transporta cu uşurinţă în maşină. Ar fi de preferat ca sacoşa să poată sta atârnată lejer de spătarul scaunului din faţă. Evitaţi jucăriile compuse din mai multe piese mici ce se pot împrăştia prin habitaclu, cele cu muchii ascuţite sau cele confecţionate din materiale dure, deoarece acestea pot deveni, la o frânare violentă, adevărate proiectile ce-i pot lovi.
Dacă veţi călători mai multe ore, copiii s-ar putea să adoarmă, aşa că este bine să montaţi un parasolar sau cel puţin o perdea la geamul din spate. Pregătiţi-le câte un pacheţel cu mâncare, butelii cu lapte sau ceai, şerveţele. Verificaţi şi reglaţi scaunele, fixaţi centurile de siguranţă şi încuietorile portierelor. Pregătiţi pentru soţieşi soacră câte o carte sau un aparat de radio cu căşti pentru a evita discuţiile în contradictoriu şi a putea conduce în linişte.
Pe timpul rulajului
Folosiţi instalaţia de aer condiţionat sau de climatizare cu multă prudenţă şi nu dirijaţi curenţii de aer spre copii. Dacă afară este caniculă şi nu aveţi instalaţia în stare de bună funcţionare, nu trebuie să deschideţi geamurile în timpul mersului fiindcă pot răci foarte uşor. Mai bine cuplaţi din când în când ventilatorul pentru a împrospăta aerul. Daţi-le să bea lichidele pregătite pentru a nu se deshidrata.
Pentru un copil este suficientă o butelie cu ceai, suc de fructe, lapte sau apă minerală de 0,5 litri. La două-trei ore de rulaj faceţi câte o pauză de 10-15 minute, trăgând pe dreapta în afara drumului, sau într-o parcare amenajată, pentru a verifica autoturismul, a vă dezmorţi şi a face împreună cu familia câţiva paşi prin împrejurimi.