Probabil, nici nu te gândești la asta când conduci. Dar există un mod simplu de a crește autonomia, implicit, a scădea anxietatea când mergi cu o electrică. Ei bine, trebuie doar să asculți muzică relaxantă. Foto: Adrian Cobzașu
Poți să oprești aerul condiționat. Poți să anticipezi mișcările din trafic, evitând să bruschezi mașina. Poți să asculți și să pui în aplicare multe recomandări ale producătorilor. Dar una dintre ele e mai puțin ”propovăduită” și, conform celui mai recent studiu, influențează masiv autonomia. Muzica pe care o asculți la volan este definitorie pentru consumul și, implicit, pentru autonomia pe care o va avea mașina.
Un studiu al companiei Kia a pus un grup de șoferi față în față cu diverse tipuri de muzică. Apoi, fiecare a fost pus să conducă pe aceeași rută de 29 km. Fiecare a fost cuplat la un dispozitiv Empatica E4, care măsoară temperatura corpului, tensiunea și pulsul. Playlistul a inclus diferite genuri, printre care Beethoven, Adele, Kanye West, The Weekend, Tycho și Anna Meredith. Mașina a fost un EV6. Rezultatele s-au dovedit greu de imaginat.
Muzica clasică crește autonomia
Kia a constatat că șoferii care au ascultat “Simfonia numărul 9” a lui Beethoven au avut un stil de condus “calm și echilibrat”. Melodiile clasice s-au dovedit a fi stilul muzical care asigură cea mai eficientă conducere. Șoferii care le-au ascultat au condus suficient de calm pentru a fi până la de patru ori mai eficienți decât atunci când au ascultat alte genuri.
➡ Studiu: factorii care cresc nivelul de stres în mașină 💡
Pe de altă parte, muzica pop a determinat un rezultat complet diferit. Melodia “Blinding Lights” a lui The Weeknd a fost redată într-o porțiune a testului. Ascultând-o, șoferii au fost de două ori mai ineficienți decât dacă nu ar fi ascultat muzică. S-a constatat că au prezentat “stiluri de condus mai sprintene și mai energice”. Între aceste două extreme, șoferii care au ascultat melodia “Hello” a lui Adele au răspuns la suișurile și coborâșurile melodiei, care au avut un impact asupra autonomiei, dar nu la fel de mult ca piesele mai energice.
”Ceea ce am descoperit în urma a doar două zile de teste a fost că muzica poate avea o influență dramatică asupra autonomiei de rulare în condiții reale a unui vehicul electric. Diferitele melodii au determinat o activitate electrodermică (EDA) și o creștere a pulsului diferite pentru fiecare dintre participanți, ceea ce a avut un efect asupra stilului de condus și, în cele din urmă, a influențat autonomia reală a EV6.
Pe scurt: dacă vreți să mergeți mai departe, ascultați Beethoven și alte piese de muzică clasică relaxantă. Dacă nu vă îngrijorează faptul că autonomia scade puțin mai repede, puneți mai degrabă niște piese cu ritm alert”, a spus dr. Duncan Williams, responsabilul cu interpretarea rezultatelor.
Firește, putem extrapola rezultatele și la modelele convenționale. Deci, e mai indicat să asculți muzică lentă la volan. Las-o pe cea alertă pentru alte ocazii!
via kia