Panasonic preconizează că bateriile lor vor avea densitatea energetică mai mare cu 20% până în 2030.
Panasonic se așteaptă să crească cu o cincime densitatea energetică pentru bateriile pentru vehicule electrice până în 2030. Declarația a fost făcută de directorul tehnic al companiei într-un interviu acordat Reuters.
Interviul a precedat anunțul companiei de a construi în Kansas City cea mai mare fabrică de baterii din lume.
Creșterea densității energetice – practic, creșterea cantității de energie stocată într-un volum dat – este o prioritate pentru producătorii de baterii. Aceasta ar permite creșterea autonomiei pentru vehiculele electrice fără a crește fizic dimensiunea pachetului de baterii. De asemenea, ar permite producătorilor de automobile să instaleze pachete mai mici fără a fi afectată autonomia.
Panasonic intenționează să obțină creșterea densității de energie cu ajutorul unui nou amestec de aditivi care ar permite celulelor individuale ale bateriei dintr-un pachet să funcționeze la o tensiune mai mare fără efecte negative, a declarat Shoichiro Watanabe de la Panasonic în cadrul interviului.
Studiu practic pentru densitatea energetică
Watanabe a declarat că Panasonic plănuiește să își atingă obiectivul “pe parcursul mai multor ani”, dar nu a precizat când va începe să producă celule de baterii cu noii aditivi. Dacă va fi atins, un câștig de 20% în ceea ce privește densitatea energetică s-ar traduce probabil în 900 de Wh/l, comparativ cu 750 Wh/l pentru cea mai avansată celulă actuală a Panasonic, potrivit Reuters.
Panasonic este principalul furnizor de baterii al Tesla. Divagând un pic, creșterea de 20% a densității energetice s-ar traduce printr-o creștere a autonomiei lui Model S Long Range de la 652 la 782 km. Asta, dacă s-ar păstra dimensiunile actualului pachet de baterii. Sau, dacă s-ar urmări păstrarea autonomiei actuale, s-ar putea micșora greutatea bateriilor de la 635, la 530 kg. Sigur, sunt aproximări teoretice, dar ne ajută să ne facem o idee.
Pentru mulți nu pare un progres impresionant. Dar să ținem minte că ”până în 2030”, nu înseamnă în 2030. În plus, e posibil ca alte tehnologii să evolueze mai repede decât cea Li-Ion.