Criza benzinei a început acum 6 zile. Conducta principală care transportă combustibil către Coasta de Est a SUA a fost scoasă din uz. Cauza: un atac cibernetic. Acum, benzina a început din nou să curgă, dar problemele persistă.
Ca la orice criză, după anunțul făcut de autorități, șoferii s-au bulucit la benzinării. Nu numai că au făcut plinul rezervoarelor, dar au umplut și bidoane, butoaie și chiar…pungi. În zona de est a țării, cererea de benzină a crescut cu 30%. Între timp, trei sferturi din benzinăriile din Georgia, Florida, Carolina de Nord și de Sud au rămas fără carburant.
Sigur, de când cu explozia cererii, și prețul benzinei a crescut la 3 dolari pe galon, pentru prima dată după 2014.
Criza benzinei s-a rezolvat parțial
Acum, situația s-a rezolvat parțial, în sensul că marea conductă este din nou funcțională. Aceasta transportă aproximativ 2,5 milioane de barili zilnic din Houston, Carolina de Nord, 900.000 dintre ei ajungând în New York. Problemele persistă, însă, pentru că umplerea completă a rezervoarelor benzinăriilor va mai dura încă 3 săptămâni.
Cine e vinovat pentru criza benzinei? Conform FBI, un grup de pirați cibernetici, numit DarkSide, a cărui locație este în Rusia sau în Europa de Est. Președintele Biden a acuzat, chiar Rusia că este ”posibil responsabilă”, punctând că ”sunt probe care plasează hackerii în Rusia”.
De aici decurg două idei principale. Prima: să nu-i judecăm pe americani că se bulucesc la pompă. Nu uita că și noi goleam magazinele la început de pandemie, făcând stocuri de hârtie igienică și drojdie. A doua: hackerii pot proveni la fel de bine și din România. Nu știu dacă ar trebui să ne mândrim sau să ne rușinăm.
Poate că, totuși, FBI ar trebui să reanalizeze problema. Poate că echipa lui Elon Musk și-a băgat degetele prin conductă. Mai ales după ce s-a aflat că 20% dintre posesorii de vehicule electrice revin la mașini convenționale.
via carbuzz.com